Pikó András már a választási kampányában leszögezte: negatív kampányt folytat, azaz mindenbe – még az élő fába is – beleköt, amit az előző városvezetés elért 10 év alatt. Ez azonban önmagában nem volt elég, ehhez társult, hogy a polgármester programjában minden korábbi pozitívumból többet, jobbat ígért. Az ígéretdömpingnek végül sokan be is dőltek, elvégre – lássuk be – ki ne akarna évente 5000 négyzetméter új zöldfelületet, vagy még tisztább közterületeket újabb 300 kukával, még több bérlakáspályázatot, újabb játszótereket, és színesebb kulturális életet, meg úgy általában véve mindenből még többet.

Pikó András – mindössze 269 szavazattal – megnyerte az önkormányzati választást. A lövészárkok betemetése, a város vezetése helyett azonban az új polgármester és csapata még hevesebb támadásba lendült egyetlen mondanivalóval: mindenért az előző csapat, a Fidesz, a kormány és Kocsis Máté, valamint Sára Botond a felelősek. Ennek a kommunikációs össztűznek minden eszközt alávetnek. A polgármester hozzá lojális baloldali újságírókkal töltötte fel a kerületi közszolgálati újság szerkesztőségét, amely közszolgálati lapból Pikó András szócsövévé alakult. A propagandalap nem válogat az eszközökben: Pikó szempontjaival kommentálta a fideszes képviselői interjút, a baloldalt rendszeresen pozitív, a jobboldalt meg negatív színben tünteti fel, így nem is csoda, hogy még a polgármester által felkért baloldali médiaelemző cég szerint is erősen elfogult lett.

Míg a polgármester politikai gyűlöletkampányával van elfoglalva, addig Józsefváros elindult a visszafejlődés útján. A politikai csatatérré változtatott Józsefváros legnagyobb vesztesei a lakosok, akik a szavazófülkében nem erre adták a voksukat, mert nem ez volt az ígéret.

Beváltatlan polgármesteri ígéretek – A teljesség igénye nélkül

Az évi 5000 m2 új zöldfelületből gyakorlatilag semmi sem teljesült az elmúlt 19 hónapban, sőt évtizedes fákat vágtak ki például a Rókus-kertben, a hajléktalanok száma az egész kerületben ugrásszerűen megnőtt, a további 300 szemetes felszerelése helyett 214 kukával kevesebb lett, a társasházak támogatása– ami korábban évi 2 milliárd forintra rúgott – pedig drasztikusan lecsökkent.

A beígért bérlakások akadoznak, a pályázatra kiírtaknak a nagyrészét pedig milliós felújítási kötelezettség mellett, piaci bérleti díj ellenében lehet megpályázni.