„Pikó Andrásék nincsenek tekintettel arra, hogy a koronavírus amúgy is megnehezíti az emberek életét. A Józsefvárosi Fidesz határozott tiltakozása ellenére, a mai testületi ülésen adóemelésről döntöttek” – írta közleményében a Józsefvárosi Fidesz. Hozzátették: „ha a jövő évi választásokon a baloldal győz, folyamatos megszorítások jönnek”.

Tele a kassza, a baloldal mégis sarcol

Annak ellenére emelt adót a belső feszültségekkel terhelt józsefvárosi baloldal, hogy rekordmagas az önkormányzat idei költségvetése, és 5 milliárd forint pénzmaradványt hozott át a tavalyi évről. Valamint egy rejtélyes 1,5 milliárdos tartalék is szerepel az idei költségvetésben „függő tételek” néven. Ehhez képest a mostani ülésen többször is elhangzott a baloldaltól a „kormányzati elvonások” sablonszöveg.

Az az probléma, hogy az önkormányzat úgy készül adóemelésre, hogy még mindig nem adott írásbeli választ erről az 1,5 milliárd forintos tételről

– mutatott rá Vörös Tamás (Fidesz-KDNP) frakcióvezető. Hozzátette: mindeközben nem fordítanak plusz kapacitást a mostani adók hatékony beszedésére. Ehelyett az adójukat tisztességgel megfizetőket terhelik tovább, így is az adót be nem fizetőknek kedvezve.

 

Fotó: Hírnyolc

A jobboldal segítené a helyi vállalkozásokat

Ha évek óta milliárdok maradnak az önkormányzat költségvetésében, miért kell százmilliós nagyságrendben a józsefvárosiakat terhelni?

– tette fel a kérdést Egry Attila (Fidesz-KNDP) önkormányzati képviselő, aki arra is rámutatott, a helyi kisvállalkozóknak kellene kedvezni, nekik segítséget nyújtani, pláne egy válság utáni nehéz helyzetben. Ezért javasolta a polgári oldal, hogy az 500 négyzetméternél kisebb helyiségben működő józsefvárosi kis- és középvállalkozásoknak ne kelljen építményadót fizetni, hogy a náluk hagyott adóforintokból fejleszteni tudjanak. Ám ezt a javaslatot baloldali többség leszavazta.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Miért nem saját magán spórol a városvezetés?

Az előterjesztésből az is kiderült, hogy az önkormányzat adóbevételei idén a tervezetten felül teljesültek. A 2,918 milliárdos előirányzat helyett 2,932 milliárdot szedtek be Pikóék adók formájában. Ez a tervezett adóbevételek 100,5 százalékát jelenti.

Az iparűzési adót a kormány a vállalkozásoknál hagyta, ezzel is kedvezve nekik, és az idegenforgalmi adó járvány miatti visszaesése sem marad tartós, ám a mostani adóemelések tartósnak látszanak

– mutatott rá Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki szerint a megemelt politikai költségeken, a közbeszerzési bírságon, vagy az uniós források szabálytalan felhasználása miatti helytálláson is spórolhatna a baloldali városvezetés, így nem kellene plusz terhet rakni a józsefvárosiak nyakába.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A polgári oldal az adócsökkentésben hisz

Miközben a kormány 750 milliárd forintos adócsökkentést jelentett be, hogy ezzel is segítse a magyar embereket és vállalkozásokat, addig a józsefvárosi baloldal sarcolásról döntött

– mondta közösségi oldalára feltöltött videójában Sára Botond. A Józsefvárosi Fidesz alelnöke emlékeztetett: a kormány döntése értelmében jövőre a családok visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok januárban a baloldal által korábban elvett teljes 13. havi nyugdíjat is megkapják a mostani rekordmagas nyugdíjprémium után.