Több alkalommal is nekifutottak már Pikóék az autósokat büntető „parkolási reformjuk” bevezetésére, ám a kormány tiltórendelete miatt eddig ezt nem tehették meg. A baloldali városvezetés nem adta fel a dolgot, újra benyújtották a tervüket, amely 2023. január 1-én lépne életbe.

Pikó megszorítócsomagja minden autós családot hátrányosan érintene

Az éves lakossági várakozási engedély díját a Karácsony Gergely-féle új parkolózónák alapján határozták meg.

Jönnek a brutális parkolási díjak

Az eddig ingyenes parkolási engedély az „A” zónában 30 ezer, a „B” zónában 24 ezer, míg a „C” zónában 18 ezer forintba kerülne a józsefvárosi családoknak az első autó után.

Még ennél is többet kell fizetni ott, ahol több autó is van a családban. Manapság nem is olyan ritka jelenség, gondoljunk csak arra, hogy van, ahol több generáció él egy fedél alatt, vagy logisztikailag nem tudják máshogy megoldani a szülők a gyerekek iskolába szállítását, illetve a munkába járást.

Második autó után 45.000–75.000 forint a sarc

A második autó után még több pénzt húznak ki a családok zsebéből. Az „A” zónában 75 ezer, a „B” zónában, 60 ezer, a „C” zónában pedig 45 ezer az éves engedély díja.

Lízingel? Még több lesz!

Azok a személyek, akik munkáltató által üzemben tartott, lízingelt, vagy tartósan bérelt autóval járnak számukra 150 ezer, 120 ezer, illetve 90 ezer forint lesz a várakozás éves díja attól függően, hogy „A”, „B” vagy „C” zónában kívánnak parkolni. Továbbá ugyanennyit kell fizetni majd harmadik, vagy negyedik autó után is.

Nagycsaládos? Nyugdíjas? Fizessen!

Az ingyenes parkolást szinte teljesen kivezetnék, egyedül a tartós betegek kérvényezhetik azt a jövőben. Még a nagycsaládosoktól és a nyugdíjasoktól is 15 ezer, 12 ezer, illetve 9 ezer forintot szednének be zónától függően ez első autó után.

Rengeteg parkolóhelyet szüntetne meg az önkormányzat a Palotanegyedben

Az önkormányzat azt várja az intézkedéstől, hogy csökken az utcai parkolóhelyek leterheltsége, azaz aki nem tudja már ezt az összeget kigazdálkodni, az eladja az autóját. Ám ezt a célt, már a Karácsony-féle parkolásidíj-emelés sem érte el – állítják a lakosok.