A Szigony utca 39. egy olyan épület, amelyben megállt az idő, és igen bevállalósnak kell lennie annak, aki felmerészkedik a körfolyosókra. A szomorú az, hogy a lakók ezt minden nap kénytelenek megtenni. A kaput zárni nem lehet, a kapucsengő sem működik már. A lépcsőház már az 1970-es évek óta alá van dúcolva. A kémény be van omolva, a bérlőknek fűtésük sincs, ezért kisegítő villanyradiátorokat kaptak az önkormányzattól, de csak a szobákhoz. A katasztrofális állapotban lévő bérház hat-hét lakásban élnek, pedig életveszélyes az egész – írta a Metropol. Az épület állapota kísértetiesen hasonlít a Tömő utca 17. számú házhoz.

Életveszélyes ház: Bizonytalanságban élnek a bérlők a Tömő utcában!

Mint ahogyan a Hírnyolc korábban megírta, arról 2022. júniusában kimondta a statikus, hogy fél éven belül meg kell megtörténnie a kiürítésnek. Azóta sem történt sok minden. Még mindig élnek benne bérlők. Az önkormányzat pedig a gyors kiürítés helyett az épületben lévő magántulajdonjogok megszerzésével van elfoglalva. Fontosabb nekik a házból kinyerhető profit maximalizálása, mint az ott lakók testi épsége, egészsége. Hasonló állapotokról számoltak be lakók a Diószegi, a Sárkány és a Népszínház utcából is. Felmerül a kérdés, Pikó András városrehabilitációja és bérlakásprogramja egyáltalán létezik?

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Hétről hétre derül ki, hogy éveket várnak bérlők baleset, valamint életveszélyes körülmények között arra, hogy új lakást kapjanak az önkormányzattól…

2021 óta várják a költözést

A Szigony utca 39-ben lakók a Metropolnak meséltek az áldatlan állapotokról. A lap szerint aki belép a házba, rögtön menne is onnan, hiszen úgy fest, mint egy „atomrobbanás utáni terület”. Az még csak hagyján, hogy minden pókhálós, a körfolyosó szélén gyökeret vert a gaz, és a lakásokból köhögések hallatszanak ki – nyilván a vizes falak miatt. A vakolat nyomokban látszik, a falakat képező téglák között pedig óriási hézagok tátonganak. Ideális körülmények között elképzelhetetlen, hogy itt emberek és családok éljenek, de mégis ez a valóság.
„Én ide születtem” – mesélte egy neve elhallgatását kérő nő. „Soha nem volt felújítva, úgy tudjuk megint bontani fogják. A legutóbbi ígéret szerint, már csak pár hónap és költözhetünk innen, a szerződésre várunk. Remélem így lesz, mert még 2021-ben választottuk ki a cserelakást. Azóta várjuk a költözést”.

Fotó: Olvasói fotó

Az előző városvezetés már egyszer elkezdte bontani az életveszélyessé vált tűzfalat, de a munkálatok abbamaradtak, a választás közbeszólt. Az új vezetőség pedig csak 2021-ben vette fel a fonalat, abban az évben tervezték a bontást is, de ez ismét elmaradt. Annyit haladt az ügy, hogy cserelakást vagy pénzt kínáltak a bérlőknek, akik a lakás mellett döntöttek, és ki is választották azt.

Az önkormányzat „félválról veszi” őket, pedig a bérlőknek minden fillér számít

„A Józsefvárosi Önkormányzatnál azt sem tudták megmondani, hogy mennyit fizetnének nekünk négyzetméterre. Azt a választ kaptuk, hogy olyan 60-70 százalékát a piaci árnak. Na de akkor mennyi, 60 vagy 70? Nekünk ez nem mindegy! A bizonytalanság helyett inkább a cserelakást választottuk. Tudjuk, hogy már azt azóta felújították, de persze nem úgy, ahogyan kértük. Most már ez is mindegy, csak történjen valami; mert ezeket a lakásokat sem újítottuk fel, belül is borzasztó állapotok vannak. Annyiszor hittük már, hogy hamarosan költözünk, annyit ígért már az önkormányzat” –mesélte egy, a neve elhallgatását kérő férfi.

Vörös Tamás: „Pikó András a nehezebb szociális helyzetben élők bizalmával élt vissza”

Vörös Tamás, a helyi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője üdvözli, ha végre lebontják a Szigony utcai épületet: „Az életveszély elhárítása az önkormányzat egyik elemi feladata. Jelen esetben az önkormányzat hozzá nem értését mutatja, hogy két év alatt nem sikerült teljesen kiköltöztetni és lebontani az épületet. A politikus általánosságban véve úgy véli: „A baloldali vezetésű önkormányzat folyamatosan csak hitegeti a kerületben élő rászorulókat azzal, hogy bérlakáshoz juttatja őket, és javít a körülményeiken, pedig kampányában nem ezt ígérte”.

Fotó: Hírnyolc

Az ígéretekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg, bérlakások sem épültek a kerületben, és a felújítások mértéke is elenyésző. Az a narratíva, miszerint azért nem költenek társasházi felújításokra, mert inkább a bérlakásokra fordítják a pénzt, az nyomon követhetően megdőlt. A kerület vezetése ugyanis messze nem költ annyit bérlakásfejlesztésre, mint amennyivel csökkentette a társasházak felújítására fordítható korábbi összeget. Annyit sem költ ezekre a feladatokra, mint az előző fideszes városvezetés. Tehát gyakorlatilag becsapja az embereket. A józsefvárosiak emlékezhetnek arra, hogy a polgármester 2019-ben megígérte: több száz bérlakást ad át a rászorulóknak. Ez azért is különösen visszás, mert nehezebb szociális helyzetben lévő emberek bizalmával él vissza. A szavazataikat elfogadta, majd pácban hagyta őket. Pikóék beültek a bársonyszékbe, a szegény emberek pedig maradtak kiszolgáltatva, becsapva – mondta a Hírnyolcnak Vörös Tamás.