„Ha mi győzünk, biztonságos Józsefvárost teremtünk” – ígérte Pikó András a 2019-es programjában, amelyben külön kitért a drogproblémára, amit akkor súlyosnak nevezett. A polgármester négy évvel ezelőtt jelöltként arra vállalkozott, hogy átfogó szakmai programot indít a droghasználat csökkentése érdekében a szerhasználók elterelésére, a függők leszokásának segítésére, valamint több iskolai megelőző programot indít. Továbbá aktív fellépést ígért a drogszemét csökkentése, eltüntetése érdekében. Jóindulattal sem valósultak meg ígéretei, úgy tűnik ezzel sem foglalkoztak.

Kitálalt a közös képviselő: 27 alkalommal cserélt zárat idén a drogosok miatt

A tétlenség eredménye: elhatalmasodó drogprobléma

Drogstratégia nem készült, az önkormányzat hatáskörében működő korábbi programok parkolópályára kerültek, szakmai civil szervezetekkel pedig megszüntették a korábbi együttműködéseket, az eredmény pedig magáért beszél. Az utcákon soha nem látott mennyiségű drog, a randalírozó kábítószeresek a kapukat berúgva vonulnak be a társasházak közös helyiségeibe, hogy a hatóság szemei elől elrejtve adagolhassák be maguknak a különböző drogokat.

A drogprobléma felszámolására a városvezetés helyett a helyi Fidesz lépett

A helyi Fidesz-KDNP nevében Vörös Tamás frakcióvezető akciótervet nyújtott be a november 23-ai képviselő testületi ülésen, amelyben pontról pontra leírta a frakció milyen azonnali lépésekre van szükség, hogy a fokozatosan romló tendenciát megállítsák és visszafordítsák.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

–Elfogadhatatlan, hogy az önkormányzat ebben a témában semmilyen értékelhető tevékenységet nem fejtett ki négy év alatt, ezért próbálunk ilyen formában lendületet adni ennek – mondta el lapunknak Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő, akinek a kérdése nyomán az ülésen kiderült: a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) nem végez érdemi munkát, annak ellenére, hogy milyen kiélezett a helyzet az utcákon. A JKEF vezetője a momentumos Könczöl Dávid ugyan azt állítja, hogy idén májusban ülésezett a fórum utoljára, ám az önkormányzat hivatalos honlapján ennek legutóbbi nyoma 2021 júniusára datálható.

Fintorog a baloldal a szakmai javaslatokra

A Józsefváros, ahol élünk! – című akcióterv előzményeként a jobboldal életre hívott egy helyi civilekből álló fórumot, amely november 15-én megtartotta az első konferenciáját.

Drogkonferencia: Az önkormányzatnak ideje lenne beállnia azok mögé, akik Józsefvárosért dolgoznak

–Az ott megfogalmazott javaslatokat vittük a városvezetés elé, amelyben kifejtettük, hogy milyen azonnali lépéseket kell tenni, hogy a jelenlegi katasztrofális droghelyzet mihamarabb változzon – fejtette ki Szilágyi Demeter. A dokumentáció szerint a jelenlegi helyzet kialakulásának egyik oka, hogy Pikó Andrásék hivatalba lépésüket követően szinte azonnal megkurtították a közbiztonságot szolgáló rendeletcsomagot. A helyi baloldal azonban a benyújtott javaslat szabotálásába fogott. A polgármester azt ugyan beismerte, hogy az anyag előremutató javaslatokat tartalmaz, azonban a saját felelősségét nem volt hajlandó elismerni a kialakult helyzetről. Szili-Darók Ildikó alpolgármester pedig abba kötött bele, hogy nincs az akcióterv mögé költségvetés rendelve, ezt az indokot viszont a Polgármesteri Hivatal gazdasági szakembere tette nevetségessé, amikor pénzügyi forrást nem igénylő anyagként jegyezte ellen a dokumentumot.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Ej, ráérünk arra még!

Pikó András megkísérelte azt is bevetni, hogy a fideszesek által benyújtott akcióterv elfogadásával várni kellene még a budapesti drogstratégia elfogadásáig. Ám Karácsony Gergelyék hasonló intenzitással foglalkoznak ezzel a témával, amit jól példáz, hogy a fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum aznap határozatképtelen volt. A helyi baloldali többség végül úgy határozott, hogy februárig adnak maguknak haladékot, hogy a javaslatokat beépítve kidolgozzanak egy cselekvési tervet. Tehát bármilyen fontos is, tovább halogatják az ügy megoldását.