A baloldal által elbukott országgyűlési választást követően a Mércén jelent meg Pikó András publicisztikája, ennek kapcsán hívta meg a polgármestert Gulyás Márton a Partizán ’60 című műsorába. Márki Zay új civil pártjának alapítása kapcsán Pikó András kifejtette: ennek nincs létjogosultsága, hiszen a jelenlegi hat baloldali pártból is gyakorlatilag mindössze három van, amely életképes: a DK, a Jobbik és a Momentum. Pikó szerint ez majd ki fog derülni az európai parlamenti választáson, amelyen reményei szerint önállóan méretik meg magukat a pártok.

Fotó: Partizán

Karácsonyékra is haragszik a polgármester

Pikó szerint a fővárosi vezetéssel is bonyolult kapcsolatot ápol, holott korábban Karácsony Gergelyt érezte magához a legközelebb állónak. Mint mondta: Karácsony hozzá képest túlságosan is kompromisszumkereső. „Ahogy nálam felvethető, hogy miért vagyok ilyen balhés, Gergőnél is felvethető, hogy vajon minden gesztusa kellett-e” – fogalmazott.

Kiderült, hogy a főpolgármester miniszterelnök-jelölti indulását Pikó nem támogatta, mert szerinte Karácsony nem áldozta fel eléggé a főpolgármesterséget. Ugyanakkor Józsefváros polgármestere szerint Karácsonynak nem egyéni döntése volt az indulás, hanem a baloldalon mindenki ezt várta el tőle. „Ennek ára, hogy az első két éve olyan lett, amilyen” – kritizálta a főpolgármester teljesítményét Pikó András.

Pikó nem tudja képviselni a kerület érdekeit

A polgármester szólt arról is, hogy a főváros ugyan bevonja a fejlesztésekbe a kerületeket, de ebből rendre rosszul jön ki Józsefváros, példaként említve, hogy Józsefvárosnak kell fizetnie a Somogyi Béla utca felújítását és az Orczy úti zebrát is. Előbbit eredetileg a főváros állta volna, utóbbit pedig felesbe fizette volna Budapest és a VIII. kerület.

Fotó: Hírnyolc

Felmerült, hogy leváltanák a főpolgármestert

Az interjúban elhangzott, hogy volt egy olyan fővárosi politikusok közötti megbeszélés, amit Gulyás csak Karácsony Gergellyel szembeni „politikai puccskísérlet”-ként emlegetett. Ezen a tárgyaláson részt vett Pikó is, de azt nem árulta el, kinek az ötlete volt, hogy a ciklus vége előtt távolítsák el Karácsony Gergelyt a főváros éléről.

Pikó szavaiból az derült ki, hogy lehet ugyan kritizálni Karácsonyt, de jelenleg nincs olyan személy a baloldalon, aki el tudná végezni a feladatát. „Karácsony Gergely egy adottság” – fogalmazott.

A lámpavasazó helyi momentumra büszke

A helyi momentumosokkal való viszonyáról azt mondta Pikó: az az ideálishoz közelít. Mint kifejtette: nagyon sokat támaszkodik rájuk. „Olyan csapat van, akivel jó és rossz értelemben is egy húron pendülünk” – fogalmazott a kerületi Momentumról, melynek oszlopos tagja Szarvas Koppány Bendegúz, aki korábban arról elmélkedett, hogy lámpavason látná a fideszeseket.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az önkormányzati képviselő ellen jelenleg per is zajlik, mert 2018-ban pirotechnikai eszközökkel veszélyeztette a rendőrök testi épségét egy kormányellenes tüntetésen.