1. Romokban a közbiztonság, Pikó hazudott

A helyzet egyre súlyosabb amióta Pikó András a polgármester. Szemmel láthatóan több a drogos, és a bűncselekmények száma is nőtt a kerületben. Elődei nem véletlenül fektették a közbiztonság javításába a legtöbb energiát. A Fidesz több mint 5 milliárd forintot fordított erre a területre, Pikóéknak azonban mintha nem lenne olyan fontos ez a kérdés.

Legalábbis erre utal, hogy nincs hatékony polgárőrség, lazítottak a közbiztonság javítását célzó önkormányzati rendeletcsomagon.A baloldal által épített közvécék szintén vonzották a problémás egyéneket. Drogosok és örömlányok vették birtokba a Losonczi vagy a Blaha Lujza téri közvécét, utóbbi beüzemelésekor Karácsony Gergely is ott pózolt. Sőt, Pikóék, ha tehették volna, még drogambulanciát is nyitottak volna a Teleki téren, ám ezt a lakosságnak sikerült megakadályoznia. Mi volt Pikó válasza a közbiztonság hanyatlására? Az, hogy az nem az ő kompetenciája, pedig a kampányában azt ígérte: biztonságosabb Józsefvárost teremt. Úgy fest, a polgármester hazudott.

  1. Pápalátogatás kell a köztisztasághoz

Pikó a témában csak azt hajtogatja, hogy kétszer annyit költenek a köztisztaságra mint 2019-ben. A józsefvarosiak azonban ebből mit sem érzékelnek. A lakossági fórumok leggyakrabban visszatérő témája, hogy soha nem látott kosz és mocsok lepi el a kerületet.

Fotó: Olvasói fotó

Ha valóban úgy van, ahogyan azt a polgármester állítja, akkor felmerül a kérdés: Hova megy el a sok pénz? Az elmúlt években mindössze egy alkalommal volt szemmel látható tisztaság Józsefváros utcáin: amikor itt járt II. János Pál pápa. Vajon miért nem lehet minden nap úgy elvégezni a takarítást, mintha a pápát várnánk vendégségbe? A józsefvárosiak nem érdemelnek figyelmet?

  1. Politikai alapon adnak milliókat a rosszul működő hajléktalanellátónak

A józsefvárosiak szerint, soha ennyi hajléktalan nem volt még a kerület utcáin, mint napjainkban. Ennek egyik oka, hogy Pikó András és Karácsony Gergely a kerületiek és a főváros pénzét sem sajnálva támogatja a rosszul működő ellátórendszereket, pusztán azért, mert a politikai szövetségeseik vezetik ezeket az intézményeket.

Fotó: Olvasói fotó

Pikó például 10 millió forintot adományozott Iványi Gábornak, aki ráadásul azzal „fenyegetőzött”, hogy 500 hajléktalant szabadít rá a közterületekre. Karácsony Gergely pedig a főváros más kerületeiből költöztetett fedél nélkülieket a Kőbányai útra, valamint 100 milliókkal támogatják Győri Péter bukott baloldali polgármesterjelölt józsefvárosi hajléktalanellátóját.

  1. Autósüldözés: parkolási sarc és több száz parkolóhely megszüntetése

Ahogyan Karácsony Gergely, úgy valamiért Pikó András sem szívleli, ha rajta kívül más is autóval mer közlekedni a városban. A polgármesterré avanzsált egykori Klubrádiós műsorvezető nemcsak parkolási sarccal sújtotta a kerületieket, hanem folyamatosan csökkentette az autósok lehetőségeit. A baloldali kerületvezetésnek köszönhetően 2023-tól több tízezer forintot kell fizetniük az autósoknak, ha a házuk előtt kívánnak megállni autóval.

Emellett parkolóhelyek százát számolták fel, valamint átszervezték a forgalmat a Magdolna negyedben, ami káoszhoz vezetett. Pikó és Karácsony viszont magasról tesz a szabályokra, amikor ők közlekednek gépkocsival. A józsefvárosi polgármester azzal bukott le, hogy a szolgálati autója a tiltótábla ellenére állt meg a Boráros téren, a főpolgármester pedig előszeretettel használja a buszsávot, ha az intézkedései által okozott dugót szeretné kikerülni.

  1. Elkaszált beruházások

Pikó András és Karácsony Gergely nem tud felmutatni egyetlen olyan nagy volumenű közterület-fejlesztést Józsefvárosban, amit nem az elődeik kezdtek volna el. A Blaha Lujza tér felújítását rajtra kész beruházásként örökölték meg: ám ezt sem sikerült jól kivitelezni. Az eredeti tervekhez képest kevesebb műszaki tartalommal, és jóval drágábban és késedelmesen valósították meg.

Fotó: Hírnyolc

A Déri Miksa utca felújításához szintén meg volt a forrás még az előző ciklusból. Nem volt ilyen szerencsés az Orczy tér, amelyet Karácsony Gergely egyetlen tollvonással kihúzott a fejlesztendő területek listájáról. A tervekből mindössze egy zebra valósult meg 80 millióért, amit nagy csinnadrattával adott át Pikó, végül is a kerületiek pénzéből fizetve, a főváros helyett. Sokan várták a józsefvárosi strandot is, ami már rég készen lehetne, ha Pikó folytatta volna a beruházást, amit fideszes elődei kezdtek meg.

  1. Vitorlásmutyi és bezárt gyereküdülő

Józsefvárosiak ezrei élvezhették évtizedeken keresztül a káptalanfüredi üdülő vendégszeretetét. A gyermektábor felújítása azonban csak addig haladt, amíg Pikó András bele nem ült a polgármesteri székbe. A 80 százalékos készültségű beruházást négy éve nem sikerül befejeznie, pedig a kormány még pénzt is adott hozzá.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Balaton-parti üdülőnek saját strandja is volt, amely egy részének bérbe adása vitorlásmutyiként került Józsefváros történelmébe. Pikó a vitorlásklubbal kötött, kétes és előnytelen szerződést addig védte amíg tudta, ám a lebukást követően már ő is szabadult volna tőlük. A cég azonban perre ment, így még hosszú ideig vitorlások foglalhatják el a partszakasz egy részét a józsefvárosi gyerekek elől.

  1. Lapátra tett kultúra

Pikó Andrásék felbukkanását a kerület kulturális élete is megsínylette. Nem elég, hogy teljesen leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart, egy sor kulturális intézményt is bezárattak, funkcióját megszüntették költségvetési okokra hivatkozva.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Azóta persze kiderült, hogy szó sem volt forráshiányról, politikai okokból kerülhetett lakat az egyedülálló Zászlómúzeum ajtajára, szüntették meg a H13 vállalkozásfejlesztési profilját és záratták be a nagyhírű Józsefvárosi Galériát. lgaz, utóbbi helyére terveztek egy új kerületi múzeumot, ami azonban még mindig nem nyitott meg, holott már csaknem egy éve van igazgatója zsíros fizetéssel.

  1. Haveri tanácsadók”, zsíros pénzért

Pikó Andrásék színre lépésével egy szűk réteg járt csak jól. A baloldal „haveri köre” viszont számolatlanul talicskázza ki a pénzt a kerületből.

Több fronton szipolyozzák Józsefvárost a befolyásos baloldali háttéremberek

Hőrich Ferenc, Pikó jogi tanácsadója a baloldal legsárosabb embereinek védőügyvédje csaknem 100 millió forintot tehetett zsebre a józsefvárosiak pénzéből. A tanácsadói fizetési listán azonban egykori baloldali képviselők sora található, köztük például Molnár György, Jakabfy Tamás vagy Komássy Ákos.