Sokáig úgy tűnt, hogy békére lelnek az Auróra utcai lakosok, miután az önkormányzat még tavaly azzal próbálta megvédeni a környékbelieket, hogy betiltotta a hely kereskedelmi tevékenységét, így a kocsmának gyakorlatilag este 10 után be kellett zárnia. Az önkormányzati választást követően Pikó Andrásék visszavonták a tiltó határozatot, amely lépéssel újra veszélybe került a lakosok nyugalma. A polgármester ugyanakkor arra tett ígéretet, hogy egy profi mediátorcéggel próbálják meg rendezni a vitát a két fél között.

A parttalan egyeztetések végül hónapokon keresztül zajlottak, mígnem rájöttek a felek, hogy nem vezet sehová a folyamat. Az egyik lakó úgy fogalmazott: „az Aurórások nem akarják tudomásul venni, hogy amit ők csinálnak, az nem közösségi program, hanem egy zajos buliztatás és kocsmázás, ami éjszakába nyúlik. Minket nem zavar a nappali tevékenységük, de éjjel aludni szeretnénk” – tette hozzá.

A neve elhallgatását kérő lakos azt is elmondta lapunknak, hogy a mediációs tevékenységet folytató személy annak az alapítványnak (Partners Hungary Alapítvány) a munkatársa, aki az önkormányzattal közös pályázatban is érdekelt, így egyértelmű volt, hogy inkább az önkormányzat által dédelgetett Auróra érdekeit fogja inkább képviselni, és nem a lakosokét.    

A téma a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is előkerült, ahol Szilágyi Demeter (Fidesz) kérdésére Pikó András elismerte: a 691 ezer forintért igénybe vett mediálás kudarcot vallott.

„Az első tapasztalatok bennem is kételyeket ébresztettek”

– fogalmazott a polgármester.

Ennek ellenére Józsefváros vezetése folytatná a folyamatot. Erőss Gábor alpolgármester szerint egy ilyen konfliktus, ahol látszólag kibékíthetetlen ellentétek vannak, ha rövidtávon nem is, de hosszútávon sikeresen kezelhető. Az alpolgármester – aki a jelek szerint nem a környéken lakik – azzal érvelt: nem akarunk olyan Józsefvárost, ahol nem tudunk kiülni meginni egy sört.