Pikó András nyílt bejegyzésben állt ki Jámbor András mellett s ebben követte őt a helyi momentum is. A polgármester azt írta nem ismeri a letartóztatott antifa nőt, és szolidáris Jámborral mert biztos benne, hogy hagyományos baloldaliként távol áll tőle az erőszak. Néhány órával később a Józsefvárosi Momentum is hasonlóan tett. Közleményben jelezték: kiállnak Jámbor András és a Szikra mellett az erőszakos antifák botrányában. Továbbá megjegyzik: Jámbor András sokat és jól is dolgozik a Józsefvárosért a Parlamentben. A bejegyzést kedvelte Pikó András is, Szarvas Koppány Bendegúz pedig, aki lámpavasra kívánta politikai ellenfeleit, és aki hivatalos személy elleni erőszak miatt a vádlottak padján ül, meg is osztotta a bejegyzést.

A földön is verték áldozataikat

Február második hetében négy alkalommal antifa hordák csaptak le békés járókelőkre, akikről ruházat alapján úgy gondolták jobboldaliak, és a kitörés napi katonai hagyományőrző túrán részt vehetnek. A viperákkal, ólmos kesztyűkkel, kalapáccsal felszerelkezett 6-8 fős csoportok aljas módon, hátulról csaptak le áldozataikra: fejbeverték és a földön is felváltva ütötték verték, végül gázsprayt fújtak rájuk. A támadásokban nyolcan sérültek meg, egy gazdagréti trafikos fejét például 25 öltéssel kellett összevarrni.

Jámbor lelkes követője is a letartóztatottak között

A rendőrség eddig hat támadót azonosított, – többségük külföldi állampolgár – négyüket el is fogták, köztük Jámbor és mozgalma, a Szikra rajongóját, D. Krisztinát.

Jámbor lelkes aktivistája a brutális antifa-támadások egyik gyanúsítottja

Jámbor mindent tagad: szerinte D. Krisztina ott sem volt, nem áll kapcsolatban külföldi antifákkal, és nem a nőé az a ruházat, ami alapján beazonosították. Hogy D. Krisztina részt vett-e a támadásokban vagy sem, azt majd a nyomozók kiderítik. Az mindenesetre beszédes, hogy korábbi antifa tüntetéseken egyértelműen felismerhető.

Jámbor maga bábáskodott a hazai antifa születésénél

Jámbor felelőssége a külföldről importált radikális megmozdulások hazai meghonosítása kapcsán azonban nem pusztán ez alapján merült fel. A szélsőbaloldali képviselő alapító tagja a Mérce oldalnak. Jámbor a kezdetekről azt mondta: a Kettős Mérce antifa blogként indult. Az országgyűlési képviselő Szikra nevű szélsőbaloldali mozgalma is gyakorlatilag a Mércéből született, egykori mércések alapították.

Jámbor: antifa blognak indult a Mérce

A portál, amelynek hosszú időn át főszerkesztője volt Jámbor, s különösen annak aloldala, a Tett a hazai antifák szócsöve, az antifasiszta tüntetésre saját kreatívokkal toboroztak részvevőket. A február 11-es megmozdulásra, amelyre özönlöttek a külföldi szélsőséges, agresszív baloldali antifák is, már hetekkel azelőtt készültek: a megbeszéléseket Jámbor egyik kedvelt kocsmájában az Orczy úti Gólyában tartották. Továbbá az sem elhanyagolható tényező, hogy az utóbbi időkben a Szikra mozgalom megmozdulásai sem mentesek az erőszakosságtól.