Az egykori józsefvárosi pályaudvar területe egy kiaknázatlan aranybánya. Egy részén a Sorsok Háza beruházás keretében – még meg nem nyitott – holokauszt-emlékhely jött létre, egy másik részen az MTK létesített utánpótlásképző központot, a kettő közé pedig a kerület előző, jobboldali vezetése strandot álmodott a kerületieknek.

„Ebből pusztán az valósult meg, amihez a jelenlegi városvezetésnek semmi köze sincs: azaz a Sándor Károly utánpótlásképző központ. A terület többi része – ahol ma már egy strand is állhatna – továbbra is lepusztult, ez is jelzi azt a politikai inkompetenciát, ami Pikó Andrásékra jellemző” – mondta a közelmúltban egy lakossági fórumon Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás: Már lehetne egy strandja Józsefvárosnak, ha nem Pikó lenne a polgármester

Az adottságok megvoltak

A megvalósítás érdekében a fővárosi strandokat üzemeltető Budapest Gyógy- és Hévizei Zrt.- t kérték fel hatástanulmány, kútterv, és szakvélemény elkészítésre, amelyek azt hozták ki eredményül, hogy az egykori pályaudvar alatt jó minőségű víznek kell lennie. A beruházáshoz sikerült 200 millió forintos állami támogatást is kilobbizni, a próbafúrás 2019 nyár végén sikeresen le is zajlott: s bebizonyosodott, hogy megfelelő víz áll rendelkezésre egy strand és termálfürdő létrehozásához.

Kész tervekre várt Pikó?

A polgármesteri székbe 2019 októberében azonban Pikó András került, aki szemmel láthatóan nem kért a józsefvárosi strandból. Ezzel kapcsolatos kijelentéseiből az sejlett: kész terveket, s ahhoz rendelt forrásokat várt, éppúgy ahogyan például az előrehaladottabb állapotban megörökölt Déri Miksa utca, illetve Blaha Lujza tér felújítása esetében.

Fotó: Facebook

Ezek hiányában Pikó nem érezte magáénak a feladatot, hogy a beruházás megvalósítása érdekében bármit is tegyen. Pedig egy korábbi felmérés szerint a kerületiek szerették volna, ha lenne egy strand Józsefvárosban, amivel ráadásul eltűnne egy rozsdaövezet is. Ehelyett csaknem 4 éve nem történt semmi az ügyben.

A strandokkal mindig meggyűlik a baja Pikónak

Nemcsak a káptalanfüredi tábort képtelen befejezni Pikó András és csapata, az önkormányzat Balaton-parti strandját is sikerült elmutyizni.

Belebukott a vitorlásmutyiba az önkormányzati cég vezetője

A vitorlásmutyi-néven elhíresült ügy felelősségét egy önkormányzati cégvezetőre hárították, akit el is távolítottak. Az ügyben született egy belső jelentés is, amit viszont hiába kértünk mi is és a lakosok is, nem adják ki.