Mint ismert, a jobboldali városvezetés az egykori pályaudvar területén korábban megtette az előkészületeket, de Pikó András a „fiókja mélyére ásta” a fürdő terveit. Pedig a terület egy kiaknázatlan aranybánya. Egy részén a Sorsok Háza beruházás keretében holokauszt-emlékhely jön-jött létre, másik részen az MTK létesített utánpótlásképző központ. A kettő közé pedig a kerület előző, jobboldali vezetése strandot álmodott a lakosság számára, amivel egy csapásra megszűnne a rozsdaövezet is.

„Ebből pusztán az valósult meg, amihez a jelenlegi városvezetésnek semmi köze sincs: azaz a Sándor Károly utánpótlásképző központ. A terület többi része – ahol ma már egy strand is állhatna – lepusztult, ez jelzi azt a politikai inkompetenciát, ami Pikó Andrásékra jellemző” – mondta korábban egy lakossági fórumon Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás: Már lehetne egy strandja Józsefvárosnak, ha nem Pikó lenne a polgármester

Strandja, de termálfürdője is lehetne a kerületieknek

Józsefváros korábbi vezetésének ötletére – amelyet jelentős lakossági támogatás kísért –, a Főváros és a kormány is nyitott volt. Utóbbi 200 millió forintot biztosított egy próbafúrásra. Ennek köszönhetően Sára Botond korábbi fideszes polgármester a fővárosi strandokat üzemeltető Budapest Gyógy- és Hévizei Zrt.-t kérte fel hatástanulmány, kútterv és szakvélemény elkészítésre, hogy a megvalósítás útjára terelje a beruházást. A próbafúrás 2019 nyár végén sikeresen lezajlott. Bebizonyosodott, hogy megfelelő víz áll rendelkezésre egy strand- és termálfürdő létrehozásához.

Pikó megúszósan kibújt az ügyből, egy kapavágás sem történt

A polgármesteri székbe 2019 októberében azonban a baloldali Pikó András került, aki szemmel láthatóan nem kért a józsefvárosi strandból. Ezzel kapcsolatos kijelentéseiből az sejlett: kész terveket, és ahhoz rendelt forrásokat várt. Ez azért is érthetetlen érv, mert mint polgármester ő az illetékes abban, hogy felvegye a megörökölt szálat, folytassa a tárgyalásokat, majd kivitelezze a beruházást. Vélhetően a kormány így is partner lett volna benne, hiszen számtalan példa bizonyítja, hogy a baloldali vezetésű kerületeket is támogatja a magyar állam. Ilyen volt a rezsitámogatás lehetősége, amivel Pikó András – feltételezhetően Gyurcsány Ferenc utasítására – szintén nem élt, emiatt a kerület elesett több százmillió forinttól, amit végeredményben a józsefvárosiak zsebéből húzott a baloldali vezetés.

Gyurcsány ismét meglátogatta Pikót

A nem létező strand esetében is a kerületi lakosok járnak rosszul, akik egy korábbi felmérés szerint, szerették volna, ha elkészül számukra a gyógyvízzel rendelkező strand.

Pikóék hagyták lepusztulni a tábort, a gyerekekkel is kiszúrtak

A józsefvárosi gyerkőcök látták kárát annak, hogy a baloldali testület 2019 óta nem fejezte be a káptalanfüredi gyerektábor felújítását. Ennek köszönhetően, az előző fideszes városvezetés által felújított épületek az évek alatt leamortizálódtak, az újonnan létesített focipálya szó szerint, elrohadt. Pedig Pikóék a beruházáshoz szükséges pénzt, a 2 milliárd forintot is megörökölték a Sára Botond vezette testülettől. Pikó mégsem csinált semmit négy évig. A józsefvárosi gyerekek pedig nem használhatják a számukra felújított balatoni tábort. Szilágyi Demeter fideszes képviselő szerint Pikó nem is akarja befejezni a felújítást, inkább hagyja azt lepusztulni, hogy aztán eladhassa, mint sok más ingatlant a kerületben.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

– Amióta Gyurcsány Ferenc betette a lábát az önkormányzatba, az értékesítési folyamat felerősödött Józsefvárosban. Pikó Andrásék semmi mást nem csinálnak, csak hárítanak, terelnek és másra mutogatnak. De nem fogjuk hagyni, hogy a baloldali ingatlanmutyi tönkretegye a gyerekek táborát. Le fogjuk leplezni ezt az ügyet és be fogjuk mutatni a valóságot – hangsúlyozta korábban a Metropolnak Szilágyi. A fideszes képviselő azt is hozzátette: „Mindeközben a táborhoz tartozó strandot haveri cégeknek játszották ki, és jelenleg is egy vitorláskikötő üzemel ott, elvéve a területet a gyerekektől”.