Józsefváros kormánypárti képviselői minden szerződést kikértek, így azokat egytől-egyik átvizsgálják majd a botrányos ügy miatt. Szerintük ugyanis bizonyos, hogy a baloldali haverok pénzelése folyik a háttérben.

Pikó András önkormányzatát egyre több gyanús ügy lengi körül Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint ismert: a RÉV8 többmilliós szerződést kötött közösségi tervezés jogcímen a Mindspace Kft.-vel. A Frankó szerint a Mindspace Kft. munkatársa az a Varga Cecília, aki a RÉV8 kommunikációs vezetője is. Tehát, az önkormányzati cég a saját kommunikációs vezetőjének „cégével” szerződött – írták. Ráadásul a Mindspace Kft. Karácsony Gergely főpolgármester köreihez is több szálon kötődik az oldal szerint.

Vörös Tamás a szerződéseket és a pályázatokat is tarthatatlannak ítéli. Úgy látja, utóbbi eredménye rendszerint előre borítékolható. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„A tanácsi rendszer óta nem volt ilyen átláthatatlan az önkormányzat működése”

Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője úgy véli, Józsefváros baloldali testületének működésében az, hogy az önkormányzatnak dolgozó személy „saját magával” köt többmilliós szerződést, nem ritka eset.

Miközben hangzatos szónoklatokat tartanak a tisztességről, több korrupciós botrányuk van, mint 1990 óta bármikor a kerületben. Pikó András és a józsefvárosi baloldal körül működő polipszerű szervezet egyik csápja a Rév8 említett szerződése is. Természetesen folyamatosan kikérjük az önkormányzati szerződéseket. Azonban mivel Pikóék félnek attól, hogy a Fidesz–KDNP-s képviselők vagy a közvélemény tudomást szerez a gyanús ügyletekről, igyekeznek minden eszközzel gátolni azok kiadását

– mondta el a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Pikó András polgármester rekord költségvetéssel gazdálkodhat, de mégsem fejleszti a kerületet. Fotó: Hírnyolc/Ványi Ákos

„Pikó András a haverokat pénzeli”

Vörös szerint gyanúra ad okot az is, hogy a baloldali testület rekordköltségvetésen, csaknem 45 milliárd forinton „ücsörög”, miközben „gombokkal” szúrják ki a kerületiek szemét. Pikó András pedig a „haverokat pénzeli”.

„A polgármester eddig is úgy viselkedett, mintha a közpénz nem a józsefvárosi embereké, hanem a kerületi baloldalé lenne. Közpénzből tartanak fenn propagandaújságot és politikai kifizetőhellyé züllesztették a polgármesteri hivatal egyes egységeit. Ilyen például a Közösségi Részvételi Iroda nevű szervezet, amelyen keresztül több száz millió forintot költ Pikó András saját kampányfőnökére és csapatára” – tájékoztatott Vörös Tamás, aki más összefüggésekre is rámutatott, némi kitérővel.

„Guruló dollárok” Józsefvárosban

Óriási botrányt kavart az a nemzetbiztonsági jelentés, amely egyértelművé tette, hogy a tavalyi országgyűlési választásokba külföldről kívántak beleszólni. A Frankó szerint Pikó kampányfőnöke is érintettje a „guruló dollárok”-ügynek.

A Közélet Iskolája nevű szervezetet ugyanis – melynek Pikó kampányfőnöke a pénzügyi vezetője –, „demokráciaexport” keretében, és „kultúraváltás” címen finanszírozzák külföldről a Korányi Dávid-féle dollárelosztón, az Action for Democracy-n keresztül… Emellett legalább 10 (!) további külföldi finanszírozója van a Soros-féle Open Societytől kezdve a Rockefeller Alapítványon át egészen a Rosa-Luxemburg német kommunista pártalapítványig”.

Józsefvárosba is gurulnak a dollárok

A kampányfőnök egyébként az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának a vezetője, amelyről már bebizonyosodott, hogy tevékenysége kudarcba fulladt, eredményt jó szándékkal sem tud felmutatni. De „legalább” jó sokba kerül az iroda fenntartása, ami persze a józsefvárosiak zsebére megy.

A RÉV8 többmilliós zsíros szerződést kötött a Mindspace Kft.-vel, a Déri Miksa utca fejlesztése kapcsán. Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Józsefváros tagad, de valami nem oké Varga Cecília ügyében

A Metropol megkereste a RÉV8 gazdasági szervezetet és magát az önkormányzatot. Érdeklődésükre az alábbi választ kapták:

„ A RÉV8 Zrt. bruttó 2 millió forint értékű szerződést kötött a Megújuló Déri utca projekt közösségi tervezésére a Mindspace Kft.-vel. A projektről, annak fázisairól a józsefvárosi önkormányzat honlapján olvashat bővebben. A szerződés 2020. 03. 31.–2020. 08. 31. közötti időszakra szólt.

A két cég közötti szerződés időtartama alatt Varga Cecília nem volt a RÉV8 munkavállalója. Továbbá Varga Cecília nem volt a Mindspace Kft. vezető munkatársa sem, cég alkalmazásában állt, munkaviszonya 2020 júliusában megszűnt” – írták.

Figyelemfelkeltő, hogy az önkormányzat nem küldte meg a nevezett szerződés mását a Metropolnak, amely ezt is kérte. Továbbá míg Józsefváros szerint Varga Cecília munkaviszonya a Mindspace Kft. berkein belül – a szerződött időszak alatt – megszűnt 2020-ban, addig mind a mai napig ott szerepel a cég oldalán, mint kolléga. Sőt, ezt erősíti meg a Linkedinen szereplő adata is.