A sokakat zavaró hajléktalanok kapcsán Pikó András megpróbálta elbagatellizálni a problémát a május 11-én, a Kálvária téren tartott fórumon. „Egyre kevesebb és kevesebb a hajléktalan a köztereken” – mondta valamilyen homályos felmérésekre hivatkozva, majd azzal érvelt, hogy sokan nem is hajléktalanok azok közül, akik akként viselkednek, hanem szenvedélybetegek. A probléma pedig kezelhetetlen.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A kérdésre, hogy miért nincsenek utcai szolgálatot végzők, tulajdonképpen nem válaszolt, pedig az önkormányzat külön dedikáltan támogatást nyújtott ilyen szolgáltatásra az egyik hajléktalanellátó szervezetnek. Mindazonáltal szerinte fontos a munkájuk. „Nem tudok igazán gyors megoldást kínálni erre…” – mondta a polgármester, és „kicsi” megértést kért.

Utcai italozás, kutyagumi, piszkos utcák, bérlakások

A fórumon a legtöbb kérdés a közterületi italozással, a koszos utcákkal-terekkel, a bérlakásokkal kapcsolatban merült fel. Előbbiről azt mondta az egyik lakos, hogy sokszor harmincan is összeverődnek alkoholt fogyasztani. Többen felvetették, hogy bizonyos kisboltok, trafikok ennek a gócpontjai.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az utcán hagyott kutyagumik kapcsán volt, aki a közterület-felügyelet intézkedését hiányolta, más patkányészlelés miatt kért szót. Az egyik bérházban elterjedt a hír, hogy az egyik ott lévő lakást Ukrajnából menekültek számára újítja fel az önkormányzat, amire Pikó András polgármester magából kikelve ordenáré módon reagált – hazugságnak titulálva a pletykát.

Növekvő drogfogyasztás, rossz helyre tett rollerparkoló, leszavazott rendőrségi támogatás

A helyszínen jelen voltak a Magdolna és Orczy negyedek önkormányzati képviselői is, Sántha Péterné (Fidesz-KDNP) a lakosok panaszát tolmácsolta, miszerint a Mátyás tér 4. elé úgy sikerült kihelyezni a mikromobilitási pontot, hogy nem férnek hozzá a katasztrófavédők a tűzcsaphoz.

Ferencz Orsolya (Fidesz-KDNP) egy közbiztonsági kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz-frakció szerette volna elérni, hogy emeljék meg a rendőrség támogatását, de azt a baloldal leszavazta.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (MSZP) a saját érdemeként tüntetett fel több olyan eredményt, ami nem neki köszönhető, például járdafelújítást, amit még az előző városvezetés által indított program része volt, vagy az Alza- és Foxpost csomagpontok telepítését, amelyek magánberuházás keretében jöttek létre.

Szili-Darók Ildikó (MSZP) szerint is a legnagyobb probléma a köztisztaság hiánya, valamint a drogfogyasztás is jelentős gond.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A programon részt vettek a környékbeli civil szervezetek is, akik rövid bemutatkozást tehettek, valamint megjelent Jámbor András országgyűlési képviselő is.