Diadalittasan számolt be Pikó András arról, hogy a fővárosi közgyűlés november 24-ei döntése értelmében megvalósul a Somogyi Béla utca felújítása, amit – az eredeti tervektől eltérően – immár a józsefvárosiaknak kell kifizetni.

„Ma a Fővárosi Közgyűlésben határozunk arról a megállapodásról, amelynek értelmében Józsefváros 220 milliós költségvetési átvállalásának köszönhetően felújítjuk a Somogyi Béla utca Blaha és Gutenberg tér közötti szakaszát” – írta a polgármester a közösségi oldalán. A hír valóban örvendetes lenne, ha nem ismernénk az előzményeket.

  • A Blaha Lujza tér rekonstrukcióját Tarlós István rajtra készen – a szükséges forrásokkal, kész tervekkel – adta át utódjának Karácsony Gergelynek.
  • A projekt – amelyhez a kormány 1 milliárd forint támogatást biztosított – Kocsis Máté lobbizásának eredményeként tartalmazta a Somogyi Béla utca felújítását is.
  • A teszetoszáskodás miatt másfél évig parkolópályára került beruházás költségei időközben megemelkedtek, így a főváros „fapadosra” nyírbálta le a Blaha Lujza tér műszaki tartalmát, aminek áldozatul esett a Somogyi Béla utca.
  • A Józsefvárosi Fidesz a lakossággal karöltve mintegy 200 támogató aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az utca felújítása ne essen kútba.

Fotó: Hírnyolc

A lakossági nyomás elérte a célját. Pikó András azonban a helyiek érdekeinek érvényesítése helyett a főpolgármesterhez dörgölőzik átvállalva a felújítás költségeit. A szerinte „brutálisan kivéreztetett kerület” büdzséjében hirtelen talált 220 millió forintot erre a célra.

A kerületi polgári oldal szerint Pikó András saját bénázását ismét a tények ferdítésével leplezi. Sajnálatosnak tartják, hogy a baloldal ismét hátat fordított a józsefvárosiaknak. Szerintük ennek tudható be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem a főváros, hanem a kerületiek pénzén valósul meg a 220 milliós beruházás.