Pikó András politikai háborújának áldozatává válik a káptalanfüredi üdülő?

Bányai Rudolf | 2021. 01. 15. – 13:06

Abban látszólag minden fél egyetért, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat félig kész üdülőjét be kell fejezni. A labda jelenleg Pikó András térfelén pattog, akinek csupán kérvényeznie kellene a Kocsis Máté által újra kilobbizott állami támogatást, ám úgy tűnik, a polgármester inkább abban érdekelt, hogy minél tovább húzza-halassza az ügyet, és a kormány ellen hergelhesse a lakosokat.

A káptalanfüredi üdülő felújításának ügye nem újkeletű. Az állami forrásból megvalósuló beruházás vége 2019-ben látótávolságba került. Elkészültek a lakóegységek, már csak a közösségi ház, a konyha, a játszótér és a tereprendezés maradt 2020-ra. Akkor úgy állt, tavaly év végére elkészülhet a négyévszakos modern gyermektábor.

Az önkormányzati választást követően Pikó András lett a polgármester. A felújítási munkák jóformán leálltak, és csak 2020 második felében került az ügy ismét terítékre, az állami támogatás határideje lejártának közeledtével. A csúszás után kiderült, hogy a megítélt kormányzati támogatásból – Pikó Andrásék szerint – már nem jön ki a beruházás befejezése. Ezért jelentősen átalakították a korábban elfogadott tervet, amire eredetileg milliárdos nagyságrendű támogatást kapta az önkormányzat.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma azonban ezt a lecsupaszított tervet már nem tartotta támogathatónak, hiszen nem erre adták korábban a pénzt. A minisztérium ezért visszakérte a fennmaradt 1,7 milliárd forintot az önkormányzattól.

Pikó András ekkor összetrombitálta a sajtót és a saját maga által elszúrt program meghiúsulását a kormány, a Fidesz és a polgármester elődei, Kocsis Máté és Sára Botond nyakába igyekezte varrni.

Míg Pikó András a közvéleményt hergelte, Kocsis Máté korábbi polgármester újra kilobbizta az állami támogatást. Pikó Andrásnak már csak kérnie kellene és újra megkapja a kormány támogatását, feltéve, hogy tényleg az épül meg, amire eredetileg igényelte az önkormányzat a pénzt.

Itt egy pillanatra úgy tűnt, az ügy végére pont kerül, a józsefvárosi gyerekek visszakaphatják a felújított, modernizált üdülőt, még annak ellenére is, hogy Pikó András majdnem elszúrta a dolgot. De a helyzet nem ilyen egyszerű. Pikó András ugyanis rájött, hogy politikai tőkét kovácsolhat a dologból azzal, hogy a kormányra mutogat: mondván, ők vették el a józsefvárosiaktól a támogatást. Ezért, ahelyett, hogy kérné a beígért támogatást, inkább egyre hangosabban kiabál a kormányt pocskondiázva: a józsefvárosi gyermekek üdülését kockára téve.