„Ahol szemét van, ott többet kell takarítani” – szerepelt Pikó András programjában a választások előtt. Akkor még jelöltként többek között azt is megígérte a jelenlegi polgármester, hogy megkétszerezik a köztisztasági kiadásokat, új szemeteseket helyeznek ki, rendszeresen mossák és takarítják a járdákat. A szerda esti lakossági fórumon mindezek hiányára hívták fel Pikó András figyelmét. Mint írta az egyik véleményező: a köztisztaság egyáltalán nem javult. A polgármester beismerte, hogy napi szinten kapnak ilyen jellegű jelzést levelek, bejelentések formájában.

Pikó András szerint a köztisztaság ugyanakkor szubjektív, azaz ami egyesek szemetesnek értékelnek, az mások tisztának is láthatnak. Mint a polgármestertől megtudtuk, ugyanakkor ők mindent megtesznek. Tisztában vannak vele, hogy ez nem elég, de – mint fogalmazott: „nem az önkormányzat szemetel. A lakosokon is múlik, hogy mennyire tiszták a területeink”. A polgármester azt is hozzátette: tervben van, hogy beszereznek még egy takarítógépet (az előző ciklusokban vásárolt négy mellé – a szerk.).

Elhangzott problémaként az is, hogy megemelkedett a hajléktalanok száma az elmúlt időszakban Józsefvárosban, valamint különösen komoly gondot okoz az ételosztások utáni szemetes állapot például a II. János Pál pápa téren. Pikó András elmondta: adottság, hogy a kerületben 12 hajléktalanellátó van. Az alapelvük az, hogy a hajléktalanság miatt nem lehet őket büntetni. A helyzet kezelésére szerződést kötöttek szociális ellátóval, akik az utcán élőket segítik.

A fórum fő témája a térfigyelő kamerarendszer volt, amelyet az elmúlt évtizedben – Kocsis Máté polgármestersége idején – fejlesztettek jelentős mértékben, így ma már több mint 220 kamera őrzi a kerületiek biztonságát. Elhangzott, hogy jó lenne, ha kamera figyelné a Magyarok nagyasszonya templomot is, amire Pikó András azt válaszolta, hogy a jövő évi költségvetésnél dől el, hogy lesz-e rá keret. Ezen kívül szóba kerültek a hangoskodó fiatalok, valamint a közterületen alkoholt fogyasztók is.