Az ügy még nem teljesen lefutott. A Kormányhivatal tovább harcol a józsefvárosiak korábbi kedvezményéért, a Kúria ugyanis az ügyben a végső döntést várhatóan októberben hozza meg.

A jelenlegi állás az, hogy június 28-ától ismét ki lehet váltani éves lakossági várakozási hozzájárulást (parkolási „matricát”), ami az első autóra ingyenes, a másodikért viszont több tízezer forintos díjat szed az önkormányzat a parkolással foglalkozó cégén keresztül, Pikó Andrásnak köszönhetően.

Brutális sarcot készült bevezetni az önkormányzat

A józsefvárosi lakosok kálváriája az éves parkolási „matrica”-kiváltással kapcsolatban még tavaly év végére nyúlik vissza. Ekkor döntött úgy Pikó András és csapata, hogy brutális sarccal bünteti a kerületi autósokat. A kormány azonban megtiltotta az önkormányzatoknak az új adók kivetését, és a meglévők emelését. Pikóék viszont találtak egy kikaput: egyetlen betűt változtattak meg a rendeletben, amelynek köszönhetően már nem LAKÁSONKÉNT, hanem LAKOSONKÉNT éltek az ingyenességet biztosító korábbi kedvezmények, azaz, ha egy háztartásban több generáció is él, ami manapság nem ritka, a második autó után több tízezret kell fizetniük.

A Kormányhivatal ekkor azt kérte, vonja vissza az önkormányzat ezt a sunyi döntést és állítsa vissza a korábbi kedvezményeket. Mivel nem tették, ezért a bíróság elé került az ügy, amelynek döntését a teljesen világos jogalkotói szándék ellenére Pikóék félreértelmeztek, és az összes autóra elvették a parkolási kedvezményeket. A Kormányhivatal ismét bírósághoz fordult, azonnali jogvédelmet kérve a károsultaknak, ám ezt a bíróság elutasította. 

Sára Botond: állítsák vissza a korábbi kedvezményeket!

„A bíróság döntését nem értjük, és nem is értünk vele egyet, hiszen az nem a józsefvárosiak érdekét szolgálja, de kénytelenek vagyunk tudomásul venni. Bízom benne, hogy a Kúria végleges döntésében az emberek mellé fog állni. Viszont most itt a lehetőség a baloldal számára. Tartsák be szavukat arra vonatkozóan, hogy legalább a bíróság végső döntéséig nem sarcolják a kerületieket! És tegyenek végre pontot az ügy végére, adják vissza az eredeti parkolási kedvezményeket! Ez az egyetlen elfogadható és jó megoldás a józsefvárosiak számára. A döntés a baloldal kezében van!” – írta Sára Botond a közösségi oldalán.

A fenti lehetőséggel természetesen nem élt a baloldali városvezetés, – hisz eredeti szándéka szerint még több pénzt gomboltak volna le az autósoktól, miért is mondanának le arról, amit kisajtolhatnak a józsefvárosiakból – és ismét bevezette a sarcot a második autó után.