Szilágyi Demeter szerint egyértelművé vált, hogy Pikó András visszaélt a veszélyhelyzet adta jogkörével és jogsértő módon kötött szerződést. Ennek az lett az eredménye, hogy a Közbeszerzési Hatóság 50 millió forintos bírsággal sújtotta a kerületi önkormányzatot – tette hozzá.

Szilágyi Demeter azzal folytatta, hogy a szolgáltatásban részt vevő cég – amely a múlt héten egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen is megbukott, amikor 32 kiló romlott élelmiszert találtak a konyháján – 5 millió forint büntetést kapott.

A képviselő szerint az önkormányzatra kiszabott 50 millió forintos bírság összege a jogsértés nagyságát mutatja. Szilágyi Demeter rávilágított: a Közbeszerzési Hatóság azért szabott ki ekkora büntetést, mert a semmissé nyilvánított szerződés jogkövetkezménye nem állítható helyre.

Nem volt átlátható és verseny sem volt

A képviselő kitért a részletekre is. Mint mondta, a Közbeszerzési Hatóság szerint azok az alap közbeszerzési alapelvek, mely szerint a közbeszerzésnek átláthatónak kell lenni, a versenynek többszereplősnek kell lenni: ebben az esetben nem teljesültek. Nem volt jogalapja annak, hogy az eljárásra egy ajánlattevőt hívott meg az önkormányzat, ahogyan annak sem, hogy a nyilvánosság kizárásával folyt az eljárás – hangsúlyozta a képviselő.

„Egyértelművé kell tenni, hogy ez a döntés, ennyivel károsította meg a józsefvárosiakat” – fogalmazott Szilágyi Demeter. A képviselő szerint ezért mindenkinek, aki ebben a döntésben és annak előkészítésében részt vett, felelnie kell: így Pikó András polgármesternek, a jegyzőnek, a gazdasági vezetőnek, a jogi iroda vezetőjének és a közbeszerzési tanácsadónak.

Pikó András sorozatos balfácánkodása most már ilyen mértékben károsítja a józsefvárosiakat

– mondta, hozzátéve, hogy a FIDESZ-KDNP nem fogják ezt az ügyet annyiban hagyni. „Nem fogjuk hagyni, hogy ilyen mértékben károsítsák a józsefvárosiakat” – zárta Szilágyi Demeter.

FRISSÍTÉS

A Józsefvárosi Önkormányzat közösségi oldalán a Közbeszerzési Hatóság döntésére reagálva kedden este közölte: fenntartja, hogy jogszerűnek tekinti saját eljárását és keresi a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét.