Botrányba fulladt a november 24-ei képviselő-testület. A Józsefvárosi Roma Önkormányzat azt szerette volna, ha Pikó András és csapata elhatárolódik Szarvas Koppány Bendegúz cigányozó kijelentéseitől, és felszólítják lemondásra. A Józsefvárosi Fidesz arra tett javaslatot, hogy hívják vissza a momentumos képviselőt a Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottságból, illetve a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságból Pikó András azonban ezt napirendre sem volt hajlandó venni.

Hiába javasolták többször a helyi Fidesz képviselői, minden alkalommal leszavaztatta Pikó, hogy tárgyalásra kerüljön az ügy.

„Az, hogy önök semmilyen módon nem hajlandók arról tárgyalni, hogy ül az önök padsoraiban egy rasszista kijelentéseket tevő képviselő, az önöket minősíti. Innentől kezdve elmondható, hogy önök ugyanazt vallják, mint aki azokat az ominózus kijelentéseket tette. Ha lenne bátorság bármelyikükben, akkor ezt tárgyalnák” – mondta Egry Attila, a Fidesz képviselője.

733 aláírás gyűlt össze a momentumok képviselő lemondtatásáért

A helyszínen volt Benga-Oláh Tibor is, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke, aki átnyújtott egy petíciót a polgármesternek, amit 733-an írtak alá.

Fotó: Baranyi Attila / Hírnyolc

A petíció szó szerint úgy szólt:

„Lemondásra szólítjuk fel Szarvas Koppány Bendegúz képviselőt, kirekesztő és rasszista megnyilvánulása miatt, kijelentései nemcsak a józsefvárosi cigányságra nézve sértőek, hanem minden Magyarországon élő ember számára is. Petícióval felszólítjuk a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testületét, valamint Pikó András polgármester urat, hogy határolódjanak el a képviselőtársuk megnyilvánulásától, továbbá szólítsák fel Szarvas Koppány Bendegúzt, hogy mondjon le a képviselői mandátumáról.”

Szilágyi Demeter (Fidesz) kiemelte: több aláírás gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy ezt az ügyet tárgyaljuk, mint amennyien a polgármester által oly gyakran dicsért részvételi költségvetésben részt.

Pikó: mindig le fogom szavaztatni a napirendre vételt

Az aljegyző szerint azért nem volt szabályszerű az előterjesztés, mert ilyen kérdésekben csak a polgármester indítványozhat.

„Lehet, hogy ügyrendi mögé bújva politikai vitát próbálnak generálni, de mindig le fogom szavaztatni a dolgot.”

– mondta Pikó magából kikelve, miután a többedik alkalommal próbálták rávenni a Fidesz képviselői, hogy vegye napirendre a kérdést. Ellenben azt ígérte, hogy majd egyszer tárgyalni fogják az ügyet.

Fotó: Hírnyolc

A vita végén felszólalt Szarvas Koppány Bendegúz is, aki – lemondani ugyan nem hajlandó, ellenben – állítása szerint kész bocsánatot kérni azoktól a romáktól, akiket a pongyolán megfogalmazott posztom sértett, de – mint mondta – nem feladata zsűrizni az érintettek érzékenységét.