Miután a Józsefvárost irányító baloldali többség az elmúlt több mint 1,5 évben folyamatosan azt hangoztatja, hogy „nincsen pénz semmire”, illetve a kormány „kivérezteti Józsefvárost” kiderült, hogy csak a tavalyi évről 4,9 milliárd forint pénzmaradványt hozott át 2021-re a Pikó-féle városvezetés, míg  2020-ban 2,6 milliárdot. Ezekkel kapcsolatban rendre azt hallhattuk: ez az összeg nem „szabadon elkölthető”, hanem feladatokra címkézett tételekben áll rendelkezésre, ami ugyancsak kommunikációs trükközés, hiszen arra címkézték fel a rendelkezésre álló összegeket, amire csak akarták.

Az idei csaknem 5 milliárd forintos „maradványpénzből” azonban 1,5 milliárd szabadon felhasználható.

Lehúzták a rolót, most újranyitják az intézményeket?

A Pikó-féle városvezetés a magyar kultúra napjára időzítve arra hivatkozva záratott be olyan ikonikus józsefvárosi intézményeket, mint a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ vagy a kormányzati segítséggel végül megmenekülő Zászlómúzeum, hogy a kabinet „elvonásai” miatt nincsen pénz fenntartani őket.

Jelenleg 1,5 milliárd szabadon felhasználható forrással rendelkezik tehát a városvezetés. Vajon most bekövetkezik, hogy ígéretük szerint – ha „rendeződik a helyzet” – újra megnyitják ezeket? Vagy a „merénylettelleépített a Józsefvárosi Cigányzenekar „kirúgott” tagjait újra visszaveszik?

Jut most pénz a társasházaknak?

A baloldali városvezetés nemet mondott a társasházak felújítására is, visszavonta a közbiztonságot is jelentősen javító Világos kapualjak pályázatot, Pikó András pedig a veszélyhelyzet utolsó napján hozott egyszemélyi döntésével 81 társasház felújítását is megtorpedózta. Az ex-klubrádiós polgármester „pénzhiányra” hivatkozva, mindeközben még a józsefvárosiakat is megsarcolta volna plusz adókkal, terhekkel.

Vajon mire gyűjt a baloldali városvezetés?

A baloldali többség saját maga ismerte be, hogy lett volna pénz ezeknek a feladatoknak az ellátására

– mondta a Hírnyolcnak Egry Attila (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, arra külön felhívva a figyelmet, hogy

1,4 milliárd forint szerepel a költségvetésben a függő tételek soron, amelyhez hasonlót soha korábban nem tartalmazott a józsefvárosi költségvetés.

A jobboldali képviselő hangsúlyozta: erről a jelentős összegről a polgármester egymaga dönthet.

Olyan sem fordult elő korábban Józsefvárosban, hogy a polgármester egyszemélyben, a képviselő-testület, vagy a bizottságok nélkül ekkora összeg felett rendelkezhet

– emelte ki a képviselő, hozzátéve: reméli, a baloldal nem láthatatlanul, esetleg a jövő évi választási kampányban akarja elkölteni a józsefvárosiak pénzét.