Amellett, hogy a baloldali városvezetésben már frakciószakadást előidéző politikai törésvonalak is vannak, az önkormányzati dolgozók és tisztségviselők folyamatos, érdekes kérdéseket felvető távozása (részletek itt, itt, itt és itt), valamint az önkormányzati cégekben történő, korrupciógyanús jelenségek jellemzik Pikó András 2019 óta tartó polgármesterségét.

Történelmi mutyigyanú árnyékolja be az önkormányzati céget

A Józsefváros Közösségeiért Nonprofit (JKN) Zrt. az elmúlt egy évben már két vezérigazgatót „fogyasztott el”, hiszen tavaly októberben bukott bele a vitorlásmutyiba a Gyurcsány Ferenc bizalmi köreihez tartozó Gőz Gabriella. Emlékezetes, a baloldali városvezetés egy gyanús szerződéssel próbálta átjátszani Józsefváros káptalanfüredi strandjának egy részét egy vitorlásklubnak. Pikóék először a „nincs itt semmi látnivaló” álláspontjára helyezkedtek, de később – mintegy beismerésként – felbontották a szerződést a vitorlásklubbal. A polgármester – aki a botrány kirobbanása után még méltatta vitorlásklubbal kötött megállapodást – legutóbb már kétségbeesetten igyekezett áthárítani a felelősséget.

Fotó: Józsefvárosi Fidesz Facebook-oldal

Titkolózva távolították el a Gyurcsány-bizalmas utódját

A májusi képviselő-testületi ülésen a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött bontotta fel a baloldali többség a szerződést a Gőz Gabriella után kinevezett új JKN vezérigazgatóval. Önkormányzati forrásaink szerint ez a lépés egyfajta „leszámolás” volt Pikó András részéről, mivel vélhetően komoly feszültségei voltak Ivanyos Jánossal.

Korábbi JKN-es dolgozó: Ivanyos szabálytalanságokat észlelt, ezért rúgták ki

A polgármester és Ivanyos János felhőtlennek nem nevezhető viszonyát támasztja alá egy a Hírnyolcnak nyilatkozó korábbi JKN-es dolgozó is, aki szerint a vezérigazgatót azért távolították el, mert Ivanyos „a törvényeknek megfelelően kívánta működtetni a céget”. Arról is beszámolt, hogy őt és más kollégáit is kirúgták a cégtől, noha Ivanyos menesztése után jelezte, folytatni kívánja azt a munkát, amire szerződött.

„Egyik napról a másikra rúgtak ki minket, pedig ezért a munkáért adtam fel korábbi munkahelyemet; ennyit arról, hogy ’családbarát önkormányzatnak’ hirdetik magukat”

– panaszolta. Az ügyben kerestük Pikó András sajtófőnökét, ám a mai napig nem reagált a megkeresésünkre.

Egy Pikó-Momentum háttéralku áll az egész ügy mögött?

A JKN-től elbocsátott dolgozó arról is beszélt, szerinte mi okozhatta a törést Pikó András és Ivanyos János között. Elmondta, hogy a korábbi vezérigazgató művelődési központként szerette volna működtetni a baloldali polgármester által tavaly bezáratott H13 Diák és Vállalkozásfejlesztő Központot.

„Ez lehetett a probléma gyökere, mert olyan szóbeszédek járták, hogy Pikó András megegyezett a Momentummal arról, hogy az épület előbb-utóbb a párt székháza legyen”

– fejtegette. Mindezzel összevág, hogy a H13-mal kapcsolatos tervekről a nagy csend, illetve az is, hogy a Momentum továbbra is kitart Pikó András mellett a kettészakadt baloldali frakcióban…