Már január elején – rögtön azután, hogy minden részlet tisztázódott a helyi lakosoknak szóló parkolási engedéllyel kapcsolatban –áttanulmányozta az erről szóló rendeletet olvasónk, Frigyes. A szabályozásban szerepel, hogy aki rendszeresen igénybeveszi valamely járóbeteg szakellátást, illetve ő, vagy hozzátartozója otthonában rendszeres gondozásra szorul, az mentesül a díjfizetés kötelezettsége alól.

A kétértelmű rendelet miatt többen is lecsúszhattak a kedvezményről

Frigyes azonnal állásfoglalást kért az önkormányzat parkolási cégétől, hogy a kedvezmény igénybevételéhez elégséges az egyik, vagy mindkét feltételnek egyszerre kell teljesülnie. A válaszból kiderült, hogy a díjmentességhez elegendő az egyik feltétel, és miután sztrókon, szívinfarktuson és szívműtéten is átesett a közelmúltban olvasónk, ezért egyértelművé vált, hogy neki nem kell megfizetnie a Pikó-féle parkolási sarcot.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Elvégre – mint mondta – nem mindegy, hogy a gyógyszerköltségei mellett az önkormányzatnak is kell-e fizetnie csaknem 30 ezer forintot, vagy sem.

Még a háziorvost sem világosította fel az önkormányzat az eljárás rendjéről

Frigyes kálváriája azonban csak ezután kezdődött. Az ugyanis továbbra sem volt egyértelmű, hogy a kedvezmény jogosultságát a háziorvos is igazolhatja-e, vagy csak a szakorvos teheti ezt meg. Ez esetében azért nem volt mellékes, mert a legközelebbi időpontja a szakorvosi vizsgálatra a parkolási díjfizetés határidején túli dátum volt.

Parkolási engedély: Kígyózó sorok a Német utcában

Ám hiába kérte, nem kapott erre egyértelmű választ a parkolási igazgatóságtól, ezért háziorvosához fordult. Csakhogy orvosa is tanácstalan volt ezügyben, ezért a doktor állásfoglalást kért az önkormányzattól. Ezt azonban nem kapta meg időben – talán még a mai napig sem – így Frigyes, hiába volt jogosult, kénytelen volt befizetni a parkolási sarcot.

 

A kerületvezetők tudhattak az esetről, mégsem segítettek

A történet pikantériája, hogy a kerület vezetői és a parkolási rendeletet megszavazó baloldali képviselők is tudhattak Frigyes problémájáról, mégsem segítettek. A pórul járt lakos ugyanis amellett, hogy a parkolási céggel folytatott levelezését a polgármesternek és embereinek is elküldte másolatban, még olyan kerületi Facebook-csoportokban is megosztotta történetét, ahol baloldali önkormányzati képviselők a moderátorok, ám segítség helyett csak kitiltást kapott.