Július 6-án tárgyalta a Kúria a Józsefvárosi Önkormányzat nagy port kavart parkolási rendeletét, amelyet január 28-án annak ellenére vezettek be Pikó Andrásék, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak a lakosság sarcolását a veszélyhelyzet alatt. A baloldali városvezetés akkor mindössze egy betű megváltoztatásával elérte, hogy a korábbi kedvezmények már nem LAKOSONKÉNT, hanem LAKÁSONKÉNT legyenek érvényesek, így – például az egy fedél alatt élő többgenerációs – családoknak jelentős, több tízezer forintos terhet róttak a nyakába a második autó után fizetendő brutális sarcként.    

A kúria úgy döntött:

A kerületi önkormányzat rendeletében megállapított lakosonként járó lakossági várakozási kedvezmény mértékének csökkentése a meglévő díjfizetési kötelezettség új kötelezetti körre történő kiterjesztésének minősül és ily módon a 603/2020. (XII. 18.) Korm. rend. 2. § (1) bekezdésében előírt tilalomba ütközik. A tilalom időszakában a járművel való várakozás helyi rendeleti szabályozásának díjemeléssel járó módosítása jogharmonizációs célból sem megengedett.

A határozat ellen jogorvoslattal élni nem lehet, tehát a döntés végérvényes. 

A józsefvárosiak nyertek!

– értékelte a Kúria döntését Sára Botond a közösségi oldalán megosztott videóban. „Az igazság nyert, a hazugságkampány veszített” – fogalmazott a korábbi polgármester, aki azt is hozzátette: megérte harcolni, mert a bíróság végérvényesen kimondta, hogy törvénysértő volt a baloldal azon próbálkozása, hogy a nehéz időkben megsarcolja a kerületieket. Mivel a döntés szeptember 10-i hatállyal lép életbe, ezért Sára Botond felszólította a baloldali városvezetést, hogy állítsa vissza a korábbi kedvezményt, és az utolsó forintig fizesse vissza a kerületieknek a jogtalanul beszedett parkolási pénzeket, mert a józsefvárosiaknak az visszajár!

Ha lehetett volna, több pénzt szednének Pikóék a lakossági parkolásért

A józsefvárosi éves várakozási engedélyek kiváltása körüli káosz előzményei a tavaly év végére nyúlnak vissza. Ekkor egy nagyszabású parkolási csomaggal készültek az idei évre, a kormányzati tiltás miatt azonban csak ezt az egy betűs változtatást merték meglépni. A kormányhivatal ekkor felszólította Pikóékat, hogy vonják vissza a jogtalan rendelkezést, ám ennek nem tettek eleget, mire a kormányhivatal bírósághoz fordult. Bár a bírósági döntés indoklása világos volt a baloldali városvezetés mégis félreértelmezte azt, és egy időre az összes kedvezményt eltörölték. Jelenleg az első autóra az éves engedély ingyenes, a másodikra azonban még mindig jelentős összeget kell fizetni.