A Kúria döntésének nyomására vissza kell állítania a baloldali vezetésű önkormányzatnak az eredeti – 2021. január 1-i – állapotot, amelynek értelmében az éves lakossági várakozási hozzájárulás kedvezményei újra lakosonként és nem lakásonként érvényesek. Tehát nem kell tetemes összeget fizetniük például azoknak az egy háztartásban élő többgenerációs családoknak, ahol két autó van.

Amint lehet újra megsarcolják az autósokat – ígérte Pikó

Pikó András sajnálatát fejezte ki a Kúria döntése miatt. Mint mondta: „ ez nem szolgálja a józsefvárosiak érdekét, szerencsére rövid időre kell majd visszaállítanunk az 2021 előtti állapotokat”, azaz a baloldali többség számos tagjával egyetértésben belengette: amint a kormányzati tiltás lejár, újra bevezetik a parkolási „reformjukat”, tehát ismét fizethetnek majd az autósok.

Nem fizetik vissza a jogtalan sarcot

A képviselő-testületi ülésen kiderült: a jogtalan sarcolás ideje alatt 670 józsefvárosi család zsebéből húztak ki mintegy 20 millió forintot. A Józsefvárosi Fidesz nevében Szilágyi Demeter képviselő indítványozta, hogy fizessék vissza a jogsértő rendelkezésük miatt beszedett összeget a befizetőknek, még ha a Kúria erre nem is kötelezte az önkormányzatot. Erre viszont nem volt vevő az egyesült baloldal kerületi képviselete, amely leszavazta a javaslatot.

A baloldal egyetlen megoldása: adóztatás

Szarvas Koppány Bendegúz momentumos képviselő kijelentette: valahonnan be kell szedni a pénzt, adókat, majd mivel úgy tűnt, hogy más elképzelése nincs, mint a józsefvárosiak megadóztatása, a polgári oldaltól várta a bevételek gyarapítására vonatkozó javaslatokat. Szilágyi Demeter rávilágított: a baloldalnak nincs más megoldása, ha pénzt kell találni, akkor azt a józsefvárosiak zsebében keresik, ahelyett, hogy a saját működési költségeiken, például a 6 bizottságon spórolnának.

Hiába kérte a kormányhivatal a jogsértés megszűntetését

A józsefvárosi éves várakozási engedélyek kiváltása körüli káosz előzményei a tavaly év végére nyúlnak vissza. Ekkor egy nagyszabású parkolási csomaggal készültek az idei évre, a kormányzati tiltás miatt azonban csak ezt az egy betűs változtatást merték meglépni. A kormányhivatal ekkor felszólította Pikóékat, hogy vonják vissza a jogtalan rendelkezést, ám ennek nem tettek eleget, mire a kormányhivatal bírósághoz fordult. Bár a bírósági döntés indoklása világos volt a baloldali városvezetés mégis félreértelmezte azt, és egy időre az összes kedvezményt eltörölték. A Kúria döntése értelmében vissza kellett állítani az eredeti állapotot, ám ez csak szeptember 10-től lép hatályba.