Ötvenmillió forintra bírságolták a Józsefvárosi Önkormányzatot a menzabotrány miatt

Bányai Rudolf | 2020. 06. 30. – 13:01

Újabb fejlemény a józsefvárosi menzabotrány ügyében. A Közbeszerzési Hatóság semmisnek nyilvánította a Józsefvárosi Önkormányzat által 2020. május 26-án kötött közétkeztetési tárgyú szerződést, és a szabálytalan eljárás miatt ötvenmillió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra – írta a Világgazdaság június 30-án.

© Fotó
MTI/Mohai Balázs

A Világgazdaság című szaklap szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság a jogsértések miatt 30 millió forint, a megkötött szerződés érvénytelensége jogkövetkezményeként pedig további 20 millió forint bírságot szabott ki az önkormányzatnak. Nem úszta meg büntetés nélkül az új szolgáltató sem: a nyertesként kihozott vállalkozás 5 millió forintos bírságot kapott.

A lap felidézte: Pikó András a gyors szolgáltatóváltást azzal indokolta, hogy szerinte érvénytelen volt korábban megkötött szerződés. A kiebrudalt szolgáltató, a Klassz Menza Kft. ezt cáfolta, és jogi útra terelte az ügyet. A cég ügyvédje korábban azt nyilatkozta, hogy Józsefváros polgármestere közbeszerzés nélkül, a koronavírus okozta veszélyhelyzetet kihasználva cserélt szolgáltatót a helyi közétkeztetésben egyik napról a másikra, miközben még több évig érvényes szerződésük volt az önkormányzattal.

Mint írják: a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy az önkormányzat és a Pikó András által kiválasztott új szolgáltató között május 26-án létrejött „Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása” tárgyú szolgáltatási szerződés semmis, ám az eredeti állapot már nem állítható helyre. Határozatában a Döntőbizottság leszögezte, hogy nem volt olyan rendkívüli sürgősséget jelentő körülmény, amelyre tekintettel a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lettek volna tarthatók.

A közétkeztetési botrányról szóló korábbi cikkeinket itt, meg itt, illetve itt olvashatják el. Megkérdeztük a lakosok véleményét is. Az erről készült videót itt lehet megtekinteni. 

Forrás: Világgazdaság