Mintegy harminc, hátrányos helyzetű józsefvárosi kisgyerek edz ingyenesen vagy kedvezményesen a Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémián (ZMKBA), annak tehetséggondozási programja keretében. A gyerekek lelkesen látogatják a foglalkozásokat, amikor szüleik, nagyszüleik el tudják őket kísérni a Lovassy László utcai edzőterembe, de csak akkor.

– A szülők munka vagy egyéb elfoglaltság miatt nem mindig tudják megoldani, hogy elkísérjék csemetéiket az edzésekre. Ezért sok tehetség kimarad az órákról, miután egyedül nem merik elengedni őket, hiszen a kerületben egyre komolyabb kihívást jelent a rossz közbiztonság. Az önkéntes védegyletre ezért van szükség. Így mindig lesz valaki, aki a gyerkőcöket összeszedi és elkíséri – magyarázza Kecskeméti László, a ZMKBA ügyvezetője és a program ötletgazdája.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Összefognak a szülők, elegük van a rossz közbiztonságból

A szülők arra panaszkodnak, hogy az utcán gyakran elveszik a gyerekektől a telefonjaikat vagy bármi mást. Ha egyedül vannak vegzálják őket, és a földön az eldobott fecskendőtől a „mindenig” is megtalálható. Emiatt nem engedik egyedül az utcára gyerekeiket.

–Nonszensz, hogy ki kell maradnia egy tehetséges gyereknek a sportolásból, mert a kerület közbiztonsága egy nagy nulla. Sajnos nem tudjuk mindig megoldani, hogy szülő kísérje a gyereket, de egyedül mégsem merem elengedni – mondja lapunknak Lenke, akinek 12 éves lánya jár a sportakadémiára. Egyszer megpróbáltuk, és baj lett belőle – tette hozzá, kifejtve: egyből kikezdték a nagyobbak amikor látták, hogy nincs mellette felnőtt.

Imre szerint tele van a kerület drogosokkal, akik sokszor a védtelenekre „utaznak”. – Még a térre sem merem leengedni a 12 éves fiamat, mert a gyerekeket nem hagyják békén, elveszik a telefonjukat, ráadásul mindenhol ott az eldobott fecskendő – folytatja.

Egy nagymama arról panaszkodik, hogy egyre több „meredek” történetet lehet hallani a kerületben. Ő a 9 éves unokáját félti. Mint mondja jó lenne, ha működne a polgárőrség, de hát azt ugye Pikóék felszámolták.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A védegyletbe nemcsak a szülőket várják

– Közbiztonsági szempontból olyan áldatlan állapotok uralkodnak a kerületben, ami miatt, mint helyi civil szervezet és küzdősport akadémia képviselője, foglalkoznom kell – fogalmaz Kecskeméti László, aki úgy véli, maguknak kell megoldást találniuk a problémára. A kerület vezetése ugyanis szemmel láthatóan nem foglalkozik a közbiztonság javításával. Mint mondja: van egy belsős csoportjuk a közösségi médiában, ahol egymást is tudják segíteni a szülők. Azonban Kecskeméti úgy látja, hogy ez nem elég, a problémát rendszerszinten kellene kezelni. Ezért hoz létre védegyletet, amely a szülők és az akadémia oktatóiból áll majd, és ehhez a kezdeményezéshez csatlakozhatnának olyan kerületiek, akik Józsefváros közbiztonságáért és előrehaladásáért szeretnének tenni. Mint mondja: tudja, hogy ez nem működik egyik pillanatról a másikra, de úgy látja, muszáj cselekedni, hiszen a kerület vezetése szemmel láthatóan nem teszi meg a szükséges lépéseket. Kecskeméti úgy számol, hogy jövőre már fel is állhat egy csapat, akik a jobb közbiztonságért dolgoznának.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A tehetség kibontakozása nem lehet pénzkérdés”

A Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia tehetséggondozó programja mindössze három gyermekkel indult. Most körülbelül harmincan vannak az egész kerületből, legtöbben a Magdolna és az Orczy negyedekből – mondja Kecskeméti László, hozzátéve: mára már ott tartanak, hogy négy-öt versenyzőjük is van és hét-nyolc igazolt sportolójuk. – Az volt az ideám, hogy a tehetség kibontakozása nem lehet pénzkérdés – fogalmaz a ZMKBA ügyvezetője. Azt vallja: mindenki mutassa meg, hogy mi lakozik benne, és ők megteremtik a lehetőségét, hogy ez kifuthasson egy életpályamodellbe. – Az edzőtermünket azért is hívják akadémiának, mert elejétől a végéig szeretnénk kísérni a gyerekek fejlődését. Így azok úgy tudnak 18 évesen kilépni a nagybetűs életbe, hogy lesz mögöttük edzői képzettség, sportolói múlt. Tartás és kitartás jellemzi majd őket, meg fogják tudni állni a helyüket az életben – összegzi Kecskeméti László.

Kick-box Tehetséggondozási Program józsefvárosi srácoknak

A kerület baloldali vezetése nem rendpárti

Pikó András polgármester egyik első intézkedései között volt, hogy lazított a kerület közbiztonsága érdekében hozott korábbi rendeleteken. Később a helyi polgárőrség működését is ellehetetlenítette, mindenféle mondvacsinált indokokkal.