A Palotanegyed korábban Józsefváros „Párizsának” számított, de ebből a városrészből is egyre több, a közbiztonságot érintő panasz érkezett szerkesztőségünkbe. Mint ahogyan korábban megírtuk, a többi között a Somogyi, Stáhly, Kőfaragó utcákban gyakran tűnt fel egy szerfüggőkből álló banda, akik rettegésben tartották a környéket. A kapukat berúgva, a lépcsőházakba drogoztak és élték szexuális életüket, maguk után hagyva a drog-szemetet vagy használt óvszereket, esetleg ürülékeket. Mindemellett vegzálták a helyieket, akik közül többen csak úgy mertek közlekedni a „saját” épületükben, hogy videóra vettek mindent, hogy ha történne valami, rögzítve legyen.

Rettegnek a Palotanegyedben élők: A lépcsőházakban lövik magukat, szexelnek és végzik el a dolgukat a drogosok

A rendőrség a múlt héten rajtaütött egy drogelosztón a József körút 9-ben, ami reményt adhat, hiszen valószínűleg ez vonzotta a környékre a drogosokat, bár azt egyelőre nem tudni, hogy a rettegett banda tagjait is elfogták e. Minden esetre valószínűleg egy időre visszatérhet a nyugalom a Palotanegyedbe.

Rengeteg kábult ember jött-ment a házban

A rendőrségnek hála, megszűnt az elosztó, a házban lakók megkönnyebbültek.

– Teljesen elképedtünk, 25-30 ember vitt el a rendőrség, drogelosztó működött a házban – mesélte feldúltan egy József körút 9-ben élő nő a Hírnyolcnak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Nagy megkönnyebbülés, mert ebbe a drogelosztóba nagyon sokan jártak. Komplett családok érkeztek, a szülők és egészen fiatal gyerekeik. Mind szerhasználók voltak. Mint kiderült az egyik tulajdonos adta ki bosszúból az ingatlanát drogosoknak, mert a ház korábban nem járult hozzá valamihez, amit szeretett volna. Így lett drogelosztó. Agresszívak is voltak, egyszer a szemem láttára kilöktek az útra egy idősebb férfit, szegénynek a szemüvege összevágta az arcát – mondta el a hölgy lapunknak.

Alufóliát lejmoltak az ajtóban, közben felmérték a lakást

Attilához a rajtaütés előtt csöngetett be egy kábult fickó, erről mesélt a Hírnyolcnak.

Fotó: Hírnyolc

– Kora délután a konyhában tüsténkedtem, a földszinti a lakásunkat éppen szellőztettem, ezért a bejárati ajtó nyitva volt. Egy fickó bekopogott és mindenképpen alufóliát akart – kezdte történetét Attila a Kőfaragó utcában. – Mondtam a srácnak, hogy nincs! Tudtam, hogy a drog elfogyasztásához kell neki. Mint kiderült, ketten voltak, a másik ott állt az ajtó mögött. A srác belépett a lakásba, egyre beljebb jött. Körbenézett, mintha felmérné a lakásunkat – folytatta Attila, akinek csak miután elmentek a fiúk, akkor esett le, hogy a kapun egyáltalán hogy is jöhettek be ezek a szerfüggők? – Kicsit megijedtünk – mondta Attila, azt is hozzátéve: a felesége a Keleti pályaudvarnál dolgozik, de már inkább kimegy elé.

Ideje lenne észbe kapnia a kerület vezetésének

Vitályos Fanny kérdésünkre elmondta: egyre több hasonló történetet hall a környéken lakóktól. – Gyakran beszélek az itt lakókkal, sokan keresnek meg.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A városvezetésnek be kellene látnia, hogy tarthatatlan a helyzet, ideje lenne, hogy jobban támogassák a helyi rendőrkapitányságot, visszaállíthatnák a polgárőrséget és megoldást dolgozhatnának ki a helyi drogproblémákra – mondta a Józsefvárosi Fidesz alelnöke.

Drogosok a Gutenberg téren

Az egyik kerületi Facebook csoportban egy tag arra panaszkodik, hogy a Gutenberg téri játszótér mögött már kialakult egy kifejezetten „drogfogyasztó” hely.

Fotó: Hírnyolc

A játszótér mögött. – Gyerekeink ezt látják nap mint nap – írja a bejegyzés szerzője.