A lex lakásmaffiázással Pikó Andrásnak és a baloldali politikusok azon munkálkodtak, hogy a józsefvárosi bérlők ne vehessék meg kedvezményesen a bérleményeiket, mint ahogyan az a kormány eredeti tervében szerepelt. A témában a polgármester vehemens csapkodása mögött azonban úgy tűnik más is van. Régi baloldali módszer, miszerint: ha valami aljasságot követsz el, akkor fogd rá az ellenfeleidre és úgy tűnik ebben az esetben is ilyesmiről lehet szó. 

„A baloldali vagyongazdálkodás, avagy hogyan játszunk ki egy palotanegyedi ingatlant”! – címmel Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő lerántotta a leplet a mutyiról. Mint írta: néhány hónapja Pikó András – egyszemélyben döntve, pályázat nélkül – potom pénzért eladott egy 27 négyzetméteres ingatlant a Vas utcában 8 millió forintért.

A Józsefvárosi Fidesz már akkor sem támogatta a döntést, mivel nagyon alacsony volt az ár, de ami ezután következett az már inkább a felháborító kategóriába sorolható. Néhány héttel, hónappal később ugyanis megjelent egy hirdetés a legnagyobb ingatlanportálon, amelyben a fenti ingatlant hozzácsapták egy másik (57 négyzetméteres) lakáshoz és közel dupla értéken (az vételi 300 ezer helyett már 534 ezer forintos négyzetméteráron) árulják. Természetesen a polgármesteri döntésben szó sem volt összekapcsolásról – tette hozzá Szilágyi Demeter. Az, hogy a döntés miért volt annyira sürgős – miért nem várhatta meg a veszélyhelyzet végét és egy rendes bizottsági ülést – az rejtély.

A fotó illusztráció