Elégedetlen a lakosság az elmúlt négy évvel:

  • koszos utcák és terek
  • közlekedési problémák
  • hajléktalanok
  • parkolási díj bevezetése
  • lerobbanó épületek
  • lakossági pályázatok hiánya

„Az emberek nem azt kapták, amit Pikó ígért!”

A napokban tett közzé egy cikket az egyik legnagyobb baloldali hírportál a Telex.hu, amely a 2024-es helyhatósági választások kimenetelének esélyeit latolgatta. Az írást Dull Szabolcs szakmai igazgató jegyzi. Az index egykori főszerkesztője szerint kevés csatatér kerület lesz Budapesten, a legtöbb helyen már világosan látszik, mely polgármesterek szereztek fölényes támogatottságot a lakosság körében. Józsefváros azonban nem tartozik ezek közé. Itt könnyedén előfordulhat, hogy Pikó András elbukik, hoppon marad a választáson.

Emellett úgy tűnik, a baloldal egymással marakodik a hatalomért, nincs egység jelenleg. Legalábbis erre utal, hogy a józsefvárosi szocialisták közzé tettek egy posztot „Az MSZP együttműködést akar, de felkészül a külön indulásra is” címmel, a párt helyi közösségi oldalán. Mint kiemelték:

„az MSZP mindig is motorja volt ennek az összefogásnak… Azonban fontos, hogy egy politikai közösség minden lehetőségre felkészüljön, és úgy álljon a kihívások elé. Ezért, minden egyéni választókörzetben és a polgármesteri tisztségre is megnevezzük saját, felkészült, elhivatott, bizonyított jelöltjeinket.”

Pikó András maga is több ízben nyilatkozta, hogy több civilt szeretne az önkormányzatba, ezért várhatóan az általa alapított C8 civil szervezet is több jelöltet fog indítani. A Hírnyolc kíváncsi volt, így megkérdezte a józsefvárosiakat, ők mit gondolnak a választás kimeneteléről és mennyire elégedettek a jelenlegi kerületvezetéssel. A válaszokat tartalmi módosítás nélkül közöljük, Józsefváros utcáin tíz embert állítottunk meg kérdéseinkkel, a vélemények önmagukért beszélnek.

„Szerintem nem lesz polgármester Pikó úr”

Megkértük a józsefvárosiakat értékeljék a négy éve regnáló Pikó András eddigi teljesítményét. Megkérdeztük azt is, hogy szerintük újraválasztják-e az ex-klubrádiós műsorvezetőt.

Árpád
Én láttam, hogy nézett ki a Teleki tér, a FiDo tér, a Mátyás tér régen. Senki nem törődött semmivel. Szét volt rohadva itt minden, amíg nem jött Kocsis Máté és szépen rendbe nem tette a tereket. Utakat hoztak helyre, házakat pucoltak be. A közbiztonság is hellyel-közzel rendben volt.

ozedfCO
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Most meg katasztrófa minden: megbénították a kerületet, nem lehet közlekedni sem. Azt mondják nem kell autóval járni. Én muzsikus vagyok, zongorista. Mivel vigyem a mikrofonállványt, az elektromos zongorát? Piros hetessel? Ha rajtam múlna, Pikó biztos nem lenne polgármester!

Ilona
A legrosszabb irányba tartanak a kerület dolgai. A közlekedés teljesen tönkre van téve például. Ötször annyi időt kell töltenem kocsiban, mint régebben. A mentő nem tud megállni, mert le vannak szűkítve az utcák.

ozedfCO
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Dankó utca közepét telerakták oszlopokkal: attól nem lesz zöldebb a város, hogy zöld karókat raknak ki, hogy tele van gazzal az egész kerület. Aki a közlekedést gátolja, az nem javít a levegőn. Aki itt lakik az sok jót nem kapott Pikótól. Rengeteg vidéki hajléktalant telepítettek ide, pedig volt elég szegény ember itt is.

Henna
Én megmondom őszintén ez a polgármester egy nagy nulla. Ezt nem csak én látom így, mindenkitől ezt hallom. A többség elégedetlen.

ozedfCO
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A közbiztonság sokat romlott, de ami zavaróbb, hogy koszosak a közterek, hiába mondogatják, hogy többet költenek rá, mint régebben. Mindig kerülgetni kell a sok kutyagumit. Szerintem nem lesz még egyszer polgármester Pikó úr, mert viselhetetlen amivé változtatták Józsefvárost.

Laci
Olyan dolgok történnek itt, hogy az embernek a haja égnek áll. Telerakták mobil budikkal a kerületet, amik ott bűzölögnek. Bemenni jóérzésű ember nem megy, mert gusztustalan.

ozedfCO
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Akkor itt van ez a kutyapiszoár, meg a sokmilliós mikroparkok a hajléktalanoknak. Elképesztő ez a pali, miket ki nem talál. Akkor minden csupa gaz, az utcák koszosak: egyszóval csak romlott a helyzet, mióta Pikó a polgármester. Ha van szemük az embereknek, nem választják újra szerintem.

Miklós
Abszolút nem jó az irány. Sok probléma van Pikó Andrással. Gyakorlatilag visszafordította a kerületet a fejlődő pályáról. Ez lett a legtrébb kerület Budapesten.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Minden utcában a húgy, a fekália. A másik, hogy a kultúrával sem foglalkoznak, pedig az is nagyon fontos lenne.

Mihály
Szerintem a Fidesz idején volt a legjobb. Kocsis Máté csinálta jól a dolgokat. Akkor újult meg itt sok minden: a terek, a piac, a rendelő, hogy csak néhányat említsek.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Most meg csak a baj van: rengeteg lett a hajléktalan a kerület utcáin.

Józsi
A járdákon nem lehet közlekedni a kosztól: tele van az utca kutyagumival. Eléggé el van hanyagolva itt minden. Közterületis embert meg nem nagyon lehet látni.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Akkor ott vannak a drogosok is, borzasztó lett a kerület. Amióta Pikó úr van, nem működik az önkormányzat. Nem sok esélye van szerintem, hogy újra polgármester legyen.

Jenő
Én rá szavaztam, támogattam, de hiába. Mikor nekünk kellett volna a segítség, akkor meg nem adott semmit. Hiába mentem be az önkormányzathoz, csak a lekezelő hangnem, csak azt kaptam.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Nem adnak semmilyen támogatást az itt lakó szegényeknek, pedig korábban még az is volt. Szerintem itt nem nagyon fognak sokan rá szavazni. Az emberek nem azt kapták, amit ígért nekik.

László
Sajnos nyomorék ember vagyok. Ritkán járok ki, de nem nagyon van itt rend.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Lezárják az utcákat, félméteres gödrök vannak, és semmi nem történik. Megnehezítik az emberek életét és nem értjük miért, mert ez senkinek sem jó.

Dezső
Azt látjuk, hogy nagyon az autósok ellen vannak, bezzeg ők beülnek a kocsijukba. Nem is beszélve a parkolási díjról.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Harmincezreket, százezreket szedtek be azért, ami korábban ingyenes volt. A másik meg, hogy robbannak le a házak, mert nincsenek már jó pályázatok: ami van, az meg nem ér semmit. Szerintem semmi esélye nincs Pikónak, hogy még egyszer itt labdába rúgjon.