Országszerte megemlékezéseket tartanak az 1956-os forradalmárok tiszteletére. Józsefvárosban a polgári oldal a leghevesebb harcok helyszínén a Corvin közben hajtott főt és itt helyezték el az emlékezés virágait az 1956-os emléktáblánál. A Józsefvárosi Fidesz nevében Sára Botond, valamint Juharos Róbert, a kerületi szervezet elnöke, illetve Vörös Tamás frakcióvezető koszorúzott.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az 1956-os forradalomhoz fiatalok ezrei csatlakoztak. Egy lelkes szabadságszerető ifjút, Szeles Erika 15 éves józsefvárosi szakácstanuló vöröskeresztesként a sérülteket segítette, amikor egy szovjet géppisztolyból halálos lövés érte. Néhány nappal korábban a mártírhalált halt fiatal lányról egy dán fotós fényképet készített, ami bejárta a nyugati sajtót.

A FiDo tér helyett egy picike teret neveztek el az ’56-os mártírról

A Józsefvárosi Fidesz a közelmúltban azt javasolta, hogy a FiDo teret nevezzék el Szeles Erikáról, a forradalom egyik ikonius arcáról, azonban a baloldali többség a Fiumei és Dobozi utcák közti parkot a bátor lány helyett inkább a kommunista rendszer kiszolgálójáról, Koltói Annáról nevezte el. Szeles Erika emlékezetére egy, a II. János Pál pápa térnél, a Bezerédj utca közelében megbúvó terecskét szántak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A terecske névavatóját október 23-án délelőtt tartották. Az eseményen Pikó András polgármester mellett felszólalt Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, illetve közreműködött a Vasas Kamarazenekar és a Vörösmarty Mihály gimnázium néhány diákja.

Az ünnepség végén az egyik utcatábla közelében koszorút helyeztek el, ahol Sántha Péterné (Fidesz-KDNP), a Magdolna negyed önkormányzati képviselője egy ismeretlen költő forradalomhoz kötődő versét szavalta el.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Kocsis Máté: feladatunk megőrizni Magyarországot független, önálló és szabad országnak

„Hiába fojtották vérbe, 1956 megteremtette annak feltételeit, hogy ma kimondhatjuk: Magyarország független, önálló és szabad ország. A tisztelettel és büszkeséggel telt emlékezés és ünneplés mellett egyetlen feladatunk, hogy meg is őrizzük annak” – írta a megemlékezés reggelén Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője.

Hatalmas tömeg a Békemeneten

A Műegyetem előtti térről indulva Békemenet indult, amely a Szabadsághídon átérve a pesti oldalra, majd a Kálvin tér és az Astoria érintésével a Deák téri hivatalos állami ünnepséghez érkezik

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az Andrássy út és Bajcsy Zsilinszky út kereszteződésénél Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.