Október 23. – Megemlékezések Józsefvárosban

Nedbál Miklós | 2020. 10. 23. – 10:43

Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án kora reggel a Corvin közben Wittner Mária 56-os szabadságharcossal emlékezett meg az 1956-os forradalomról. Szintén a Corvin közben hajtott fejet a hősök előtt szűk körben a Józsefvárosi Fidesz, míg a Józsefvárosi Önkormányzat 1,5 órás programot hirdetett.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A kormányfő és Wittner Mária egy Gloria Victis 1956 feliratú, nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyezett el pénteken kora reggel a 64 évvel ezelőtti forradalom emblematikus budapesti helyszínén, a Corvin közben, az 56-os pesti srác emlékművénél – közölte az MTI.

© Fotó
Facebook.com/orbanviktor

1956 hőseire a forradalom egyik központi helyszínén, a Corvin közben emlékezett a Józsefvárosi Fidesz is. A csendes főhajtáson részt vett Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Sára Botond, kormánymegbízott, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke, Juharos Róbert, a kerületi Fidesz elnöke és Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. A résztvevők koszorúkat, virágokat, illetve mécseseket helyeztek el.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A legtöbb központi műsor a járvány miatt elmarad

Október 23-án reggel katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad.

A forradalom évfordulóján országszerte leróják tiszteletüket az emberek valamilyen formában, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

A Józsefvárosi Önkormányzat sétát szervezett

Délelőttre, mintegy másfél órás „sétát” szervezett a Józsefvárosi Önkormányzat, amely a Bródy Sándor utcában, a Magyar Rádió épületétől indult.

© Fotó
Facebook/jozsefvaros.hu

A séta során több emlékhelyen is megálltak a résztvevők, a megemlékezés utolsó állomása a Corvin köz volt, ahol Pikó András polgármester mondta el ünnepi beszédét, majd Galyas Éva költő szavalta el versét - közölte Facebook oldalán az önkormányzat. A koszorúzás előtt a Józsefvárosi Cigányzenekar Kathy-Horváth Lajos vezényletével Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját játszotta el, majd a megjelentek egy-egy szál virággal emlékeztek az 56-os pesti srác emlékművénél.