Az elmúlt közel három évben – mióta a baloldal áll a kerület élén – összesen nem jutott ennyi pénz (2 milliárd forint) társasházakra, sőt. Mégis úgy tűnik, mintha jelenleg társasház pályázat-cunami lenne.

S papíron az is van, nyolc különböző pályázatot írt ki az önkormányzat a közelmúltban. Ez jól hangzik, de ez mégsem valóságos társasház-felújítási rehabilitáció, hanem inkább csak tüneti kezelés, olyan intézkedések sora, mintha ezen a téren is történne valami.

Hogy mire lehet pályázni társasházaknak az önkormányzatnál?

  • Életveszély elhárítására. (Huh, köszönjük…)
  • Komposztládákra. (Ez jól hangzik, de a legtöbb belvárosi társasház nemigen tud valószínűleg mit kezdeni vele…)
  • Világos kapualjak megvalósítására. (Ezt a különálló pályázati lehetőséget Pikóék előbb megszüntették, majd újra „visszahozták”, fő a következetesség…)
  • Alacsony költségvetésű felújításokra. (Ez kemény 250 ezer forintot jelenthet…)
  • Nyílászárókra (Közös területekre, max. 500 ezer forint értékben. Egy nagyobb ajtó kerül ennyibe…)
  • Értékvédelmi pályázatra. (Itt max. 5 millió forintot lehet igényelni, ez már jobban hangzik, persze itt szűkül a kör, egyáltalán ki pályázhat erre…)
  • Zöldítésre. (Hangzatos, fontos, de inkább csak jelképes…)
  • Közterület örökbefogadására. (Ez a legjobb: örök be fogadhatunk egy kis területet, amit gondozhatunk, amiért egy évre 200 ezer forintot kaphatunk. Maximum.)

Szívesen látnánk minél több ilyen feliratot a 2019 után is…
Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szóval úgy tűnik, pályázati „lehetőségek” vannak, jól is hangzik mindez, ugyanakkor mint a felsorolásból látszik, ez nem városrehabilitáció. Ez nem valódi támogatás az itt élőknek, azoknak, akik itt vettek lakást, s fizetik a hitelt több évtizeden át, s közben a társasház, ahol laknak, folyamatosan pusztul.

Ráadásul a lakások értéke egyes helyeken kérdéses, hogy egyáltalán nőtt-e, a kerületi köztisztasági, közbiztonsági hiányosságoknak köszönhetően… (Ha hajléktalanok buliznak esténként a társasház előtt, az abban található ingatlant senki nem fogja megvenni… S egy lakás annyit ér, amennyiért el lehet adni, mint tudjuk.)

De a lényeg, hogy van vagy nyolc pályázat, s lehet vele villogni. Ügyes.

Csak az itt lakók nem érnek vele túl sokat.

A fotók illusztrációk.