“A 2022. július 26. napján „Nincs nyaralás a józsefvárosi gyerekeknek, legalábbis nem az önkormányzat üdülőjében, sem idén, sem jövőre” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Pikó András polgármesternek egyetlen levélben kellett volna kérelmeznie a káptalanfüredi üdülő támogatásának folyósítását. A valóság ezzel szemben az, hogy az EMMI támogatási jogviszony megszűntetéséről szóló levelének 2021. január 4-i átvétele óta folyamatos munka zajlott az Önkormányzat és az EMMI között annak érdekében, hogy létrejöjjön egy új támogatási jogviszony és ebben lehívható legyen a támogatás, amely munkafolyamatban Pikó András személyesen is részt vesz.”

Ezen sajtó-helyreigazítási kérelemmel fordult a hirnyolc.hu oldalhoz Pikó András egy ügyvédi irodán keresztül. Pikó András cikkünkből egy mondatot kifogásolt, sőt, pár szót: „egy levelet kellett volna írnia”. Az érintett – alábbi – cikk egyébként összesen kb. 400 szóból áll…

Tombol a nyár. Aki csak tud, a magyar tengernél keres hűsölési lehetőséget. Erre adott remek lehetőséget korábban az önkormányzat Balatonnál lévő nyaralója, ahol nemcsak a kedvezményes üdülőt, hanem az ingyenes strandot is használhatta Józsefváros népe, kiváltképpen a gyerekek.

De nézzük csak meg közelebbről, mi újság a Balaton-parton.

Józsefváros káptalanfüredi üdülőjének fejlesztését a befejező stádiumban vette át a Pikó András vezette baloldal. A lakóépületek már álltak, csak a főzőkonyha, a sportpályák, illetve néhány kiszolgálóegység hiányzott az átadáshoz. A teszetosza városvezetés miatt időközben emelkedtek költségek, amit addig faragtak, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma már nem tartotta támogathatónak a fapadossá vált beruházást. Pikó András ekkor kommunikációs lejáratóhadjáratba fogott a kormány ellen, pedig csak egy levelet kellett volna írnia. Az ügy vége az lett, hogy Kocsis Máté újra kilobbizta az elkótyavetyélt támogatást, Pikóék pedig hosszas huzavona után végül vállalták, hogy visszaépítik a lefaragott tételeket. 2021 nyár végére tehát megszületett az újabb támogatói szerződés a kormányzati támogatásról.

Azóta egyetlen kapavágás sem történt.

Az önkormányzati lap még tavasszal bejárhatta a helyszínt. Akkor arról számoltak be, hogy a lakóépületek állaga erősen romlásnak indult: a falak vizesednek, penészesednek. Mondjuk ez nem is meglepő, a lakatlan, elhanyagolt épületekkel gyakran előfordul hasonló probléma. A Pikó András narratíváit követő újság úgy tudja, hogy a tervezgetés idén őszig tart, januárban pedig elindulhat a kivitelezés. A mintegy másfél évre tervezett építkezés azt jelenti, hogy idén és jövőre sem nyaralhat egy józsefvárosi sem az önkormányzati üdülőben.

Ráégett a vitorlásmutyi Pikóra

Hiába próbálta lerázni magáról a polgármester, az ő felelőssége, hogy a józsefvárosi gyerekek az önkormányzat balatoni strandjának jelentős részét nem használhatják.

Fotó: Hírnyolc

Az ügy még tavaly tavasszal robbant ki, amikor képviselők egy csoportja ellenőrizte, a strand felkészült-e a szezonra, ám azzal szembesültek, hogy a területen vitorláshajók állomásoznak. Ám arról senki sem tudott felvilágosítást adni, hogy milyen jogcímen. Pikóék – akik kezdetben még pozitívumként próbálták eladni a vitorlások jelenlétét – nagy nehezen lepapírozták a klubbal való együttműködést.

Fotó: Hírnyolc

A meglehetősen gyanús ügy felelősségét az egyik önkormányzati cégvezetőre hárították, akit el is távolítottak. A vitorlásklubbal peres viszonyt keletkezett, de a hajók továbbra is a strandon állomásoznak.