Bár néhány héttel ezelőtt még arról zúgtak a polgármester hírharsonái, hogy lesz díszkivilágítás, november 9-én jött a hidegzuhany. Pikó András a közösségi oldalán számolt be, hogy az adventi időszakban nem lesznek ünnepi fények sem a Baross utcában, sem a József körúton. A polgármester a vállalkozót teszi ezért felelőssé, aki nem tudja garantálni a díszvilágítást abból a 15 millióból, amit az önkormányzat erre a célra szánt. Mint írta: az idő rövidsége miatt már nem találnak másik vállalkozót. Úgy tűnik, a polgármesternek nem olyan fontos ez az ügy, hogy akár több forrás biztosításával, akár más partner bevonásával megoldotta volna ezt a kérdést.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A józsefvárosiaknak pedig lett volna igényük arra, hogy a hosszú éjszakákon egy kis melegséget költöztessen a szívekbe az ünnepi világítás. Ezt támasztja alá, hogy az önkormányzati lap szavazásán is többen voltak, akik szerint karácsonyi világításnak lennie kell.

Pikó elbénázta, Karácsony Gergely viszont szándékosan hagyja ki az ünnepi díszkivilágítást

A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége még októberben döntött arról, hogy nem építik ki a karácsonyi díszítővilágítást a fővárosi önkormányzat által kezelt közterületeken. Így nem lesznek ünnepi fények például a Váci utcában, a Vörösmarty téren, az Andrássy úton, az Oktogonon, a Batthyány téren, és még számos helyen, ahol korábbi években volt díszvilágítás. A Karácsony Gergely vezette főváros a spórolásra hivatkozva döntött eképpen.

Fotó: Baranyai Attila

Az akcióhoz több baloldali kerületvezető is csatlakozott, így a Soproni Tamás vezette Terézvárosban és az Őrsi Gergely irányította II. kerületben sem lesznek karácsonyi fények.

Az intézkedés a turisztikai üzletágra is negatív hatással lehet, így kérdéses, hogy az ezzel megspórolt összeg nem úszik-e el például azon a területen.