Fokozott médiaérdeklődés övezte Szarvas Koppány Bendegúz elsőrendű vádlott és Fekete-Győr András másodrendű vádlott második bírósági tárgyalását. A fent nevezett politikusokat azzal vádolják, hogy a 2018-as parlament előtti erőszakos tüntetésen célzottan pirotechnikai eszközöket dobáltak a rendőrök irányába, a józsefvárosi önkormányzati képviselő egy szikrázó tárggyal el is talált egy rendőrt, valamint könnygázszóró palackkal is a rendőrök felé fújt.

A védelem azzal érvelt, hogy a felvételeken a füstgránát becsapódásának helye nem látható, csak az, hogy a rendőrsorfal irányába szállnak a pirotechnikai eszközök. Valamint, a csoportos elkövetésre reagálva azt hozták fel mentségül, hogy az eldobás pillanatában nem álltak egymás mellett a vádlottak.

A politikusok nem dobták, csak ejtették a füstgránátot

Szarvas Koppány Bendegúz fenntartotta korábbi vallomását, miszerint ő a rendőrsorfal mögé ejtette a füstképző eszközt, az erőszakosság céltudatosságát pedig elutasította, amit azzal próbált bizonyítani, hogy nem takarta el az arcát.

Fekete-Győr András is kitartott amellett, hogy célzottan elejtette azt a füstszórót. Hosszasan fejtegette, hogy az ejtés az nem dobás, majd úgy fogalmazott: „Az ejtő mozdulat lényege, hogy az, aki ELDOBJA, az tisztán tudja, hogy hova szeretné, hogy kerüljön az a füstszóró”.  

Szarvas Koppány szerint ők jobban bánnak a rendőrökkel, mint elődeik

„Szerintem jó volt” – értékelte a védelmet Szarvas Koppány Bendegúz a tárgyalási napon. A józsefvárosi képviselő nem latolgatja az esélyeket, és a döntéstől sem tart. Kérdésünkre, miszerint fenntartja-e az egyik tavalyi képviselő-testületi ülésen tett állítását, miszerint ők városvezetőként jobban bánnak a rendőrökkel, mint elődeik továbbra is fenntartja. Szerinte a tüntetésen is, és a kerületet kormányozva is jobban bánnak a rendőrökkel. Az már nem derült ki, hogy a politikus ezalatt arra gondolt, amikor megszüntették 60 lakás közszolgálati célú kijelölését, ami a kerületben tartotta a rendőröket, vagy arra, amikor csökkentettek egyes támogatásokat, amelyeket az előző városvezetés évről-évre biztosított a rendőröknek?

Botrányok a baloldali képviselő körül  

A Százados negyed momentumos képviselőjének több botrányos esete is volt. Emlékezetes volt, amikor Szarvas Koppány Bendegúz a fideszeseket akasztással fenyegette, továbbá ő értekezett arról is, hogy a békés tüntetések alternatívája, hogy vér folyjon. Ezen botrányok ellenére a politikus nem volt hajlandó lemondani, és a politikai közössége valamint a polgármester sem érezte szükségét, hogy elhatárolódjon a képviselő kijelentéseitől.