A józsefvárosi szakrendelő igénye vélhetően sokkal előbb megszületett, mint amikor 1974-ben elkezdtek cikkezni róla a korabeli lapok. A Hétfői Hírek 1974 januárjában írta meg, hogy 40 munkahelyes szakorvosi rendelő és 400 négyzetméteres gyógyszertár építése kezdődhet meg abban az évben. A lap értesülései jók lehettek, ugyanis júliusban már a Magyar Távirati Iroda közölte, hogy szeptemberben meg is kezdődhet a munka. Előzményként azt írták, hogy a VIII. kerületi Tanács (ma önkormányzat) megállapodást kötött az Egészségügyi Minisztériummal, amelynek a szakrendelőért cserébe átadta 49 millió forintra taksált Szánthó Kovács János (ma Dologház) utcai Traumatológiai Intézetet. A közleményben úgy saccolták, hogy az egészségügyi intézetnek 1976 őszére kell elkészülnie. A jóslat nem vált be, ugyanis 1978-ban sikerült átadni, amelyről a Magyar Hírlap is beszámolt.

A baleseti intézet kiürítése sürgette meg az építkezést

A beruházás teljes költsége végül 59 millió forintra rúgott. Az összegből egy hétemeletes létesítmény jött létre, ahol a szakorvosok mellett háziorvosok, védőnők és egy gyógyszertár is helyet kapott. A Magyar Hírlap egyébiránt arról ír, hogy idő előtt fejezték be a beruházást. Hogy ez pontosan mit jelent, arra az Esti Hírlap beszámolója adta meg a választ. Mint írták: a munkavégzéssel azért siettek, mert az Országos Traumatológiai Intézetet ki kellett üríteni, így félő volt, hogy betegek maradnak ellátatlanul. A napilap arra is kitért, hogy az új egészségügyi központ a városrész 120 ezer lakosának 65-70 százalékát látja el.

Fotó: Heti Válasz

A szakrendelő fennállása ideje alatt sokáig nem történt fejlesztés: 1998-ban is mindössze annyi, hogy az egyre elhatalmasodó kutyapiszok-probléma elleni védekezésként bekerítették, valamint kicserélték a padlóburkolatot és a világítórendszert korszerűsítették.

2015-ben kívül-belül megújult

Az átfogó felújításra azonban 2015-ig kellett várnia a kerületieknek. Ekkor történt meg az egészségügyi intézmény külső-belső átfogó modernizációja mintegy 1,5 milliárd forintból. S mint azt Kocsis Máté akkori polgármester az átadáskor kiemelte: a szakrendelő az új külső mellett új nevet is kapott: a keresztény orvosok egyik védőszentje után Szent Kozma Egészségügyi Központ lett. A 2010-es években az intézmény orvosi eszközparkját is folyamatosan korszerűsítették.

Kormányzati pénzből valósul meg újabb egészségügyi fejlesztés Józsefvárosban

A szakrendelő a mai napig az egyik legfontosabb egészségügyi intézménye a józsefvárosiaknak. Az előző önkormányzati ciklusban elindult Déri Miksa utca projekt részeként pedig a környezete is megszépült. A közelmúltban politikai hangulatkeltésbe és aláírásgyűjtésbe fogott Pikó András és csapata, azt vízionálva, hogy a kormány bezárná a szakrendelőt. Ennek azonban semmi alapja nincs. Az valóban felmerült, hogy olyan szakrendelőket átvenne az állam, amelyeket a települések nem tudnak fenntartani, ám ehhez az önkormányzat beleegyezése szükséges.

Hangulatkeltés felsőfokon: Pikó már a Szent Kozma szakrendelő bezárását vízionálja