A polgári jobboldali vezetés alatt megújultak a közterek, közintézmények, a közbiztonság radikálisan javult, térfigyelő kamerarendszer épült ki, kiszorítottuk a kerületből a drogosokat, társasházi programok segítették a lakóközösségeket házaik megújításában, modern városnegyed épült, a helyiek – ingatlanjaik értéknövekedésének révén – gazdagodtak, a helyi vállalkozások prosperáltak, egészségügyi fejlesztések, beruházások történtek – csak hogy néhányat említsünk a számos eredmény közül.

Pikóék ámokfutása

Egy jól működő és fejlődő, célokat kitűző önkormányzatot váltott fel a mindent is megígérő balliberális oldal. A 2019 ősze óta eltelt időszak nem hagyott kétséget afelől, hogy egy dilettáns, szakmai tapasztalatok és elképzelések nélküli szedett-vedett csapat került a város élére Pikó András vezetésével. Számos döntésük bizonyította azt, hogy fontosabb számukra a háttérszervezeteiknek megfelelni, mint Józsefváros lakosainak az érdekeit képviselni. Pikót és csapatát a botrányos ügyek sokasága, hozzá nem értés, a felelősség folytonos hárítása, arrogancia és látszatintézkedések sorozata jellemzi.

Az elmúlt három és fél évben nem történt más, mint a kerület lezüllesztése, a közbiztonság, köztisztaság romlása, jól működő kerületi intézmények bezárása, a lakosok sarcolása, korrupciós ügyek és haveri kifizetések, valamint a szélsőséges LMBTQ-ideológia terjesztése intézményi szinten.

Fotó: Hírnyolc

A leginkább szembetűnő Józsefvárosban az elhanyagoltság és igénytelenség, amit a köztereken tapasztalunk, szemét, mocsok és bűz az utcákon, tereken, a drogosok és a hajléktalanok ismét elárasztották a kerületet. A kampányban ígért évi 5000 négyzetméter új zöldfelületnek még a töredékét sem látjuk. Kiürítették a korábban kétmilliárd forintos támogatással működő társasházak felújítását célzó keretet, és bezáratták Józsefváros emblematikus intézményeit.

Pörög a baloldali pénzszivattyú

A veszélyhelyzet alatt Pikó egyszemélyben döntött arról, hogy lecseréli a kerület közétkeztető cégét, ezzel a közbeszerzési törvényt megsértve Józsefváros legnagyobb korrupciós botrányát sikerült összehoznia. Folyamatos a haveri cégek, tanácsadók kifizetése. Legutóbb sokszázmilliós közbeszerzést írtak ki, valódi versenyeztetés nélkül útfelújításra egy olyan eljárásban, ahol csak egyetlen vállalkozás indulhatott el.

Nem csoda, hogy a lakosok harmada korruptnak tartja a felelőtlen baloldali városvezetést. Beszédes az is, hogy a józsefvárosiak fele elköltözne innen, mert a gettósodás réme visszatért a kerületbe és a lakosok már nem bíznak a változásban.

Áldozati pózzal leplezik hanyagságukat

Megdőlt Pikóéknak azon hazugsága is, hogy a kormány kivérezteti a kerületeket. Extra sok pénz van az önkormányzatnál, mégis képtelenek fejleszteni Józsefvárost. 41 milliárd forintból gazdálkodnak idén, ez lakosonként több mint félmillió forint, ezt mind az itt élőkre fordíthatnák, a közbiztonság, köztisztaság helyzetének javítására, a mindennapi életet jobbá tevő intézkedésekre. Helyette a haverok kifizetésével és a kommunikációs költségek fedezésével foglalkoznak. Folyamatosan áldozati pózban tetszelegnek és kommunikációs trükkökkel próbálják elterelni a valós problémákról a figyelmet.

Belső konfliktusok

A baloldalnak a város tönkretétele és a felesleges ideológiai harcai mellett a belső konfliktusaival is meg kell küzdenie. A nagy szivárványkoalíciójuk messze nem olyan egységes, mint ahogy azt láttatni szeretnék. A belső viták következménye az volt, hogy már testületi ülést sem tudtak tartani, mivel képviselőik egy része nem jelent meg az ülésen. Az MSZP tagjai már korábban kiváltak a baloldali képviselői csoportból és önálló frakciót alkottak. Jól látszik, hogy a szocialisták és a DK-képviselői a Momentum és a C8 mozgalom progresszív képviselőivel számos ügyben nem értenek egyet. Összevesznek a koncon, amit 5-6 párt és egyéb érdekcsoport között kellene felosztaniuk, de csak marakodnak a színfalak mögött, mindeközben pedig a kerület ügyei állnak.

Fotó: Facebook

A Momentum és a C8 Civilek Józsefvárosért már felsorakozott Pikó András mögé a jövő évi önkormányzati választások kapcsán, de ne legyenek kétségeink, a lapokat továbbra is Gyurcsány Ferenc osztja. Ő dönti majd el, ki lesz a baloldal jelöltje 2024-ben, nem véletlenül járt Pikónál látogatóban nem is olyan régen. Kell nekik a kerület 41 milliárdos költségvetése és a hatalmas ingatlanvagyon.

Jövőre újra választunk – lokálpatrióta hozzáállásra van szükség

Egy év múlva újra önkormányzati választás, ismét lesz esélyünk, hogy beleszóljunk a kerületünk alakulásába. A józan eszünkre kell hallgatnunk és feltenni a kérdést, milyen városban is szeretnénk élni.

Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP): Milyen városban szeretnénk élni? Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc

Ha újra rendezett, fejlődő, és biztonságos kerületben kívánunk lakni, akkor nem kérdés, hogy kit kell választani. Jövőre esélyünk van arra, hogy visszaszerezzük a kormányrudat és elküldjük a balliberális ámokfutást végző, dilettáns csapatot oda, ahova valók.