Az ülésen Sátly Balázs (LMP) elnök vezetésével az összefogás-párti bizottsági tagok megszavazták a határozati javaslatot, amelynek értelmében az Önkormányzat felmondja a Polgárőrséggel 2013-ban kötött együttműködési megállapodását, visszaveszi a Magdolna utca 33. szám alatti irodát és berendezési tárgyakat, valamint a polgárőrök által használt két járőrautót is.

Józsefvárosi Fidesz: álságos, hogy az önkormányzat civilbarátnak tekinti magát

A kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint Pikó András ezzel is azt bizonyítja, hogy mást cselekszik, mint amit ígér.

Vörös Tamás közösségi oldalán kifejtette: a magát civilnek mondó polgármester számos alkalommal hangoztatta a civilekkel való együttműködés fontosságát, ehhez képest most szétveri a kerület egyik legnagyobb és leglátványosabban működő civil szervezetével, a polgárőrséggel való együttműködését. Vörös Tamás szerint a józsefvárosiak biztonságra vágynak, amelynek fenntartásában a Józsefvárosi Polgárőrség is jelentős részt vállalt.

A döntés indoka: nem érték el őket telefonon

Sátly Balázs bizottsági elnök az ülésen azzal érvelt, hogy a hivatal munkatársai többször keresték telefonon a polgárőrök vezetőjét, de nem érték el, az egyesület részéről együttműködési szándék nem mutatkozott a Józsefvárosi Önkormányzat irányába.

A polgárőrök vezetője lapunknak elmondta: hivatalos úton, írásbeli megkeresés nem érkezett hozzá az önkormányzattól. Kaiser József szerint sajnálatos, hogy az új kerületvezetők másként állnak a közbiztonsághoz.

Ez látható a januári döntésben – amely megengedi, hogy emberek lépcsőházakban, társasházak közös helyiségeiben és autókban éljenek – és most is, a polgárőrség ellehetetlenítésével. A polgárőrök vezetője továbbá értetlenül állt az előtt is, hogy a sorsukról döntő bizottsági ülésre sem hívták meg.

Civilek vállaltak szolidaritást a polgárőrséggel

A Civilek a Százados Negyedért Egyesület kiállt a polgárőrség mellett, mint írták: megdöbbentek azon a híren, miszerint Józsefváros Önkormányzat teljesen ellehetetlenítette a polgárőrség működését. „Büszkék azon józsefvárosi polgárokra, akik saját szabadidejüket feláldozva, testi épségüket kockáztatva hozzájárultak Józsefváros közbiztonságához”.

FRISSÍTVE – Pikó András: érdemi munkát nem tapasztaltunk

Pikó András közösségi oldalán azt írta: érdemi munkát nem tapasztaltak a polgárőrség részéről, ezért folyamatosan keresték a vezetőjüket, a korábbi képviselőtestület volt fideszes önkormányzati képviselőjét, Kaiser Józsefet, de nem tudtak kapcsolatba lépni vele. Hozzátette: nem tudják milyen jogcímen, mennyi közpénzt kapott a Polgárőrség, és azért mit kellett teljesítenie.

FRISSÍTVE – Az új polgárőrvezető visszautasítja a vádakat

A március másodikán kelt bejegyzésre Kaiser Edvin, a helyi polgárőrök újonnan megválasztott vezetője nyílt levélben reagált. Mint írta: a leköszönő elnök irányába, az önkormányzat részéről hivatalos megkeresés nem történt. A polgárőrség az évek alatt több tízezer óra szolgálatot adott, és rengeteg elismerésben részesült. Kaiser Edvin elszomorítónak tartja, hogy az egyesületet politikai játéknak használják. A polgármesteri vádakra reagálva azt írta: a VEKOP keretében a polgárőrség teljesített, a beszámolót be is adta, amit Pikó András aláírt, és a kifizetés is megtörtént, hozzátéve, hogy a segélyhívó applikációval kapcsolatban a polgárőrök jelezték, hogy gondok vannak, ezért a fejlesztővel felvették a kapcsolatot és jelezték neki.

Kaiser Edvin kitért arra is, hogy a polgárőrség eddig sem volt, és ezután sem lesz politikával átitatott szervezet, az egyesületben mindenféle politikai irányultságú tag van, és ez sosem jelentett akadályt a működésben. Hangsúlyozta: a polgárőrség nem szűnik meg, a munkát újult erővel folytatjuk tovább, nem hagyják magukat a politika áldozatává válni, hozzátéve, hogy most is várnak szeretettel minden tenni akarót. A polgárőrök új vezetője azzal zárta, hogy hivatalos úton történő megkeresés esetén állnak a jelenlegi Önkormányzat rendelkezésére.

Fotó: Baranyai Attila/hir8

Szöveg: Bányai Rudolf