De ki is ez a Molnár, aki kedvenc kocsmáját reklámoztatta önkormányzati költségen? Pikó András a kampányában azt ígérte, hogy növelni fogja a józsefvárosi bérlakásállományt. Erről az egykori szocialista önkormányzati képviselő Molnár György beszélt legtöbbet immár civil színekben különböző választási platformokon. Meglepően érdekes attól az egykori MSZP elnöktől, akinek még Csécsei Béla vezetése alatt fajsúlyos szerepe volt abban, hogy kiárusítsák az önkormányzat jó állapotban lévő ingatlanjait. A végeredmény egy csekély számú, leromlott állapotú bérlakásállomány, amelyet megörökölt a fideszes vezetés.

A 2019-es váltás után egyértelművé vált, az ígéretekkel szöges ellentétben újabb lakások kerültek kalapács alá, ahogyan a kilencvenes években tették.

De ki is az a Molnár György?

Molnár György 1994-ben lett először önkormányzati képviselő az MSZP színeiben, a korábbi SZDSZ-es vezetés alatt töltött be fontos pozíciókat az önkormányzatnál, mint a Tulajdonosi, Gazdálkodási Bizottság elnöke, az ő döntései is hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat áron alul elherdálja értékes ingatlanjait és több mint 800 lakás lakhatatlan állapota miatt használaton kívülre kerüljön. Forrást nem áldoztak az ingatlanok felújítására, inkább értékesítették, amit tudtak, így is tízmilliárdos adóssággal vette át a Fidesz az önkormányzatot.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Molnár György tökéletesen beleillik Pikó András szélsőliberális világképébe. 2011-es helyi népszavazáson, amikor a helyi vezetés a lakosság véleményét arról kérte ki, hogy tiltsák-e be a kukázást, akkor Molnár György nem a köztisztaság, hanem a kukázók védelmére kelt és a halálbüntetés kérdéséhez viszonyította a köztisztasági problémát. Molnár György szerint amíg sokaknak ez biztosítja a megélhetést, addig elfogadhatatlan a kukázás betiltása. „A halálbüntetés visszaállítását is valószínűleg sokan megszavaznák, mégsem írunk ki róla népszavazást” – nyilatkozta akkoriban a főtanácsadó, akinek nyilatkozata rámutat: jelenlegi köztisztasági állapotokat elnézve valóban egyhúrún pendülnek Pikó Andrással, abban a kérdésben is egyetértve, hogy ma egy józsefvárosi csak szegény lehet, s ez így is fog maradni.

Józsefváros újra Nyócker lett

A téves elképzelésről Molnár 2018 nyarán beszélt a 168 óra hetilapnak, amikor a polgármesteri székért Győri Pétert küldte harcba a balliberális oldal. „Abban az értelemben zárt világ, hogy nem jön ide szívesen senki, és innen sem tud kitörni senki.” – jelentette ki a lapnak Molnár, abban a tudatban, hogy a korábbi fideszes vezetés tíz éven keresztül azon dolgozott, hogy lesajnált, gettósodott „nyóckerként” emlegetett városrész Józsefvárossá fejlődjön, majd vonzóvá és szerethetővé váljon a helyi lakosok és az ingatlanbefektetők számára.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A munka beért, ám ahogy már tapasztalható a kilencvenes évek romboló szemléletű vezetői 2021-re visszatértek.

Nem ezt ígérték, mégis árulják az ingatlanokat

A baloldal ott folytatja, ahol tizenhárom éve abbahagyta: újra megkezdték az önkormányzati vagyon elherdálását, összesen 1,25 milliárd forint értékben szabadulnak meg ingatlanoktól, köztük önkormányzati lakásoktól is. Amíg a kampányban azt ígérte Pikó András, hogy a bérlakások számát növelni fogja, most kiderült, hogy a meglévőket sem kívánja mind megtartani. Bár erre számítani lehetett, ugyanis a balliberális polgármester jelenlegi lakásügyekben „tapasztalt” tanácsadója – Molnár György – korábban már bemutatta módszereit.

A jól ismert „civil” világ

A közgazdász végzettségű Molnár politikai mandátuma leteltével a civil világ felé vette az irányt, olyan álcivil szerveződések tagja volt, mint a Közöd Civil Társaság, amely néhány fős tagságot számlált és Bolba Márta evangélikus lelkész képviselői kampányát segítették. Legutóbb, Molnár a feleségével együtt elköteleződött a C8 – Civilek Józsefvárosért egyesületnek. A szinte csak politikával foglalkozó egyesület, arra a célra alakultak, hogy leváltsák a kormánypárti vezetést és ezáltal Pikó András kampányát segítsék.