„Tisztelt Szerkesztőség! Habár minimálisak a kerületben az önkormányzati társasházi felújítási pályázatok (főleg az elnyerhető összegek!), mégis hiába jelezzük a közös képviselőknek, hogy adjanak be pályázatokat, nem teszik. Vajon miért nem? Kötelezheti a lakóközösség erre a közös képviseletet? Milyen eszközeink vannak?” – tette fel a kérdést olvasónk.

Alapvetően a pályázatok beadásához elvárnak egy jóváhagyó közgyűlési határozatot, amivel a közösség elfogadja a pályázat műszaki tartalmát, a kivitelezői ajánlatot, valamint a pályázat feltételeit. A közös képviselőnek alapvető feladata lenne, hogy legalább informálisan tájékoztatja a társasházközösséget a pályázat megjelenéséről és megindít egy kommunikációt arra, hogy foglalkozzanak-e az adott témával – mondja Weisz Gábor.

Vegyük kézbe az irányítást

Amennyiben a közös képviselő ezeket a minimum követelményeket sem teljesíti, a tulajdonosoknak van lehetősége arra, hogy a kezükbe vegyék az irányítást.

Először is hívják fel a kezelő figyelmét a pályázat megjelenésére. Amennyiben a képviselő nem akar vele foglalkozni, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja a felhívást, akkor viszont kényszerítenie kell a lakóközösségnek a közgyűlés összehívására a témában. A tulajdoni hányadok 10%-ának aláírásával a kezelő kötelezhető közgyűlés összehívására. Ezt a székhelyére elküldve (napirendi pont, határozati javaslat és ok megjelöléssel), kell tenni, ha nem hívja össze 30 napon belülre, a számvizsgáló bizottság, végső soron pedig az összehívó tulajdonosközösség összehívhatja a szabályos közgyűlést – tanácsolja a MAKKE szakmai igazgatója.

Váltsuk le…

Személyes véleményem, – ecseteli Weisz Gábor Miklós – hogy ilyen esetekben el kell gondolkodnia a közösségnek a közös képviselő váltása lehetőségén is, amit ugyanezen (a fenti) módon kezdeményezhetünk.