Mire figyeljünk lomtalanításkor?

Bányai Rudolf | 2021. 05. 03. – 10:17

Már zajlik az idei lomtalanítás Józsefvárosban. Fontos, hogy ilyenkor nem a naponta keletkező, kommunális szeméttől, hanem olyan nagyobb hulladékoktól szabadulhatunk meg, amelyek méretük miatt nem helyezhetők a kukákba: például egy-egy lehasznált bútor. Utánajártunk, hogy mire érdemes odafigyelni a lomok kihelyezésekor.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A lomokat csak a megjelölt időpontban szabad a közterületre kihelyezni. A hulladékgyűjtő járművekkel megközelíthető területre kell ezeket kitenni, de nem helyezhetők el például úttestre vagy bicikliútra.

Mit lehet, mit nem?

Nem helyezhetünk ki szelektíven gyűjthető hulladékot (pl.: üveg, PET-palack), de építési törmeléket, ipari-, elektronikai-, illetve zöldhulladékot, valamint veszélyes hulladékot sem. Sok olyan „köznapi” dolog is veszélyes hulladéknak számít, amire nem is gondolnánk (pl.: gumiabroncs, akkumulátor, egy vödör festék). A szabályok szerint ezeket a hulladékokat nem szállítja el lomtalanításkor a hulladékgyűjtő. Sőt, ilyenek kihelyezésekor akár pénzbírsággal is sújtható a „kihelyező”, végső esetben a társasház. A büntetés mértéke 150.000 forint is lehet.

Vigyázzunk értékeinkre!

Lomtalanítás alkalmával a szokásosnál nagyobb forgalom lehet egy-egy házban. Ilyenkor érdemes a folyosókról minden értéket elzárni, a bejárati ajtókat zárva tartani, hiszen nem tudhatjuk, hogy a szomszédnak jönnek egyesek segíteni vagy éppen egy „zsákmányra” vadászó bűnöző jön velünk szemben a lépcsőn.

Takarítás…

Habár a lomtalanítást követően a közterület-fenntartók elvégzik az úttest takarítását, az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége. Érdemes a belső folyosók, közös terek takarításán is elgondolkodni, főleg most, járvány idején.