16 lakásra hirdetett pályázatot a Józsefvárosi Önkormányzat – jelent meg a kiírás szeptember 29-én a kerület honlapján. A leírás szerint a lakások fele felújítandó, fele felújított. A többségében 1-1,5 szobás bérleményekbe a pályázat szerint akár 6-7 fő is beköltözhet, és van amelyiknél havi bérleti díj megközelíti a 100 ezer forintot. A felújítandó nyolc lakás közül mindössze egy van, amelyiknél félmillió forintnál kevesebbet kell még önrészként hozzátenni annak érdekében, hogy beköltözhetővé váljon, de több bérlemény van, ahol 1 milliónál is magasabb összeget kell még belefektetni.

A pályázat – amiről az önkormányzat a közösségi oldalon is hírt adott – fogadtatása nagy felháborodást váltott ki a lakosokból. „Na ne vicceljetek! Nem elég, hogy fel kell újítani, de még fizessenek 95 ezer forint bérleti díjat… ez ultra gáz, de tényleg!!!” – írta Mercédesz. Erzsébet pedig azt nehezményezte, hogy ilyen kis lakásokba akár 7 fő is beköltözhet: „Egy láncon tartott kutyának ma minimum 8 nm jár, egy embernek meg ennyi? Hiszen éppen az az egyik legfőbb nehézség, hogy sok-sok család olyan méltatlan körülmények között él, ami már tarthatatlan” – fogalmazott

Emlékezetes, hogy Pikó András még megválasztása előtt 1100-1500-ra tette az üresen álló kerületi bérlakásállományt, és elsődleges célként azt jelölte meg, hogy ezeket rászorulóknak biztosítsák. A baloldali polgármester csaknem 2 éves regnálása alatt azonban a mostani 16-tal együtt is mindössze 60 lakást írt ki pályázatra.