Jelölték az Év Agrárembere díjra, amihez gratulálunk, de sokan talán nem is tudják, hogy milyen elismerésről is van szó. Miként azt sem, hogy Önnek mit jelent ez.

Nagy megtiszteltetés. Fontos számomra, hogy figyelemmel kísérik a munkámat. Ez egy több szálon futó szakmai díj. Dísznövény kertészként jelöltek a szakterület kitüntetésére.

Mi a mai világban egy botanikus kert feladata?

A fő cél, hogy összegyűjtse, megőrizze és továbbadja a növényekkel kapcsolatos tudást. A leíró botanika a nagy földrajzi felfedezések idején élte fénykorát, ekkor hatalmas mennyiségű új növényfajt ismerhetett meg a világ. A genetika korában bővültek feladataink, hiszen szerepet vállalunk a génmegőrzésben is.

Emellett a Füvészkert más komoly gyűjteményekkel is rendelkezik – könyvtár, relikviák, a Kárpát-medence herbáriumai –, de maguk az épületeink is a nemzeti vagyon részei. A lakosság érdeklődése is egyre nagyobb: ezt a járvány előtti évről-évre növekvő látogatottsági adatok is alátámasztják.

Hogyan érintette az koronavírus-járvány az ELTE Füvészkertet?

Tavaly elveszítettük a látogatóink jelentős részét, de a háttérben gőzerővel folyt a munka. Egy hónappal ezelőtt nyithattunk újra, és remélem ez minél tovább így is maradhat. Különféle programokkal készülünk, illetve a „bezártság” alatt felújítottuk a kiállítótermeinket is. Volt növény örökbefogadási programunk, jól sikerült a jótékonysági licit is, amelynek köszönhetően megvalósíthatjuk a kitűzött célt, egy bazsarózsa kert létrehozását.

Milyen programokkal készülnek?

Reményeink szerint ismét lehetnek olyan sikeres kulturális rendezvényeink, mint például a füvészkerti koncertek, de nyitunk a mobiltelefonos applikációk irányába is. Szeptembertől pedig nagy erőkkel készülünk a 250. tanévkezdésünkre. Bemutatnánk a kert gazdag gyűjteményeit, de a tematikus alkalmainkat is összekötjük a kerttörténettel. Egy szép, igényes jubileumi emlékalbumot is megjelentetünk. Az év megkoronázása pedig egy igazán nagy, nemzetközi jelentőségű botanikai-szakmai rendezvény lenne, az EuroGard.

A korábbi tervek, programok is folytatódnak, mint például a Józsefváros zöldterületeit egymással és a Füvészkerttel összekötő zöldlánc terve, vagy az ovisoknak szóló tankert?

Tudomásom szerint sajnos jelenleg mindkettő parkolópályán áll… A Józsefváros zöldfelületeit összekötő zöldfolyosók terve még az előző városvezetés idején született, de jelenleg nincs rá keret. Korábban sikeres volt az ovisoknak indított tankert programunk, jelenleg ez sincs napirenden, bízom benne, hogy csak a covid-helyzet miatt. Az előző városvezetés idején zöldügyi tanácsnokként ezen programok kidolgozásában magam is közreműködtem, de a jelenlegi városvezetés nem veszi igénybe a segítségemet.