A december 16-ai képviselő-testületi ülésen talán az utolsó szöget is megkapta a koporsójába az a folyton ismételt, ám a valósággal nem igazán találkozó baloldali tételmondat, miszerint a „kormány kivérezteti az önkormányzatokat”. Ugyanis sokadszorra szembejött a valóság: nemcsak a kerület idei rekordmagas költségvetése, vagy a több milliárdos kormányzati támogatások cáfolják a baloldali városvezetés mantráját, hanem annak ténye is, hogy közel másfél milliárd forintos költségvetési tartalékkal rendelkezik Józsefváros, amelyből 1 milliárd immár szabadon felhasználható.

„Nincs pénz” minden életveszély elhárítására

Nem szavazta meg a baloldali többség a Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakció indítványát, hogy emeljék meg a társasházak életveszély elhárítására nyújtandó támogatásának a keretét. Jelenleg 210 millió forint értékű igény van az önkormányzatnál, de csak 87 millió forint odaítélését támogatta a baloldali frakció.

Fotó: Hírnyolc

Ha egyszer rendelkezésre áll a forrás, akkor elfogadhatatlan, miért nem prioritás támogatni az életveszélyes állapotok elhárítását

– hívta fel a figyelmet Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, aki a veszélyhelyzeti keret 300 millió forintra emelését kezdeményezte.

Nem kap plusz forrást a közbiztonság és a köztisztaság ügye sem

A polgári oldal képviselői a 2019 óta egyre romló köztisztasági helyzetet orvosolandó, 100 millió forintos többletforrást szerettek volna biztosítani a közterületek tisztántartásáért felelős Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) Zrt-nek, ám ezt sem támogatták Pikó Andrásék. Ahogyan azt sem, hogy a szintén nem túl rózsás közbiztonsági helyzetben 10 fővel bővítsék a közterület-felügyelet létszámát.

Pikó András most sem adta vissza az elvett 13. fizetést

Ugyan kapnak jutalmat az önkormányzati cégek, valamint az óvodák és bölcsődék dolgozói, közép- és felsővezetői, de az sem éri el a korábbi mértékét.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Örömteli az irány, hogy jutalmat kapnak év végén a dolgozók, de ez a mostani prémium sem éri el azt a szintet, amit a polgári városvezetés 13. havi bérként vezetett be a szociális és nevelési munkát végző dolgozók megbecsülésére, és amelyet 2019-ben a baloldal elvett tőlük

– hangsúlyozta Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, aki kezdeményezte, hogy az említett személyek kapják vissza a Pikó Andrásék által 2019-ben elvett teljes 13. havi bérüket. Ám a baloldali többség ezt a kezdeményezést sem támogatta.

Mire tartalékolja a baloldal a rejtélyes 1,4 milliárd forintot?

Továbbra is rejtély övezi azt a „függő tételek” soron szereplő 1,4 milliárd forintot, amelyből a városvezetés most 1 milliárdot „felszabadított”, azaz szabadon elkölthetővé tett. Ám továbbra sem derült ki, milyen célokra kívánja fordítani ezt az összeget a baloldal. Sátly Balázs, a Pikó Andrást támogató összbaloldali frakció – LMP-ből Momentumba átugrott – vezetője „politikai célokat” emlegetett.

Kiderült, hogy politikai célokra tartalékolják a pénzt, hiszen jön a kampány. Ám ezt a pénzt inkább Józsefváros fejlesztésére kellene fordítani

– hangsúlyozta Vörös Tamás.