Egészen elképesztő összeg – 12,2 milliárd forint – maradt Józsefváros tavalyi évi költségvetésének zárszámadása után, miközben a kerület állapota fokozatosan romlik, amiről a lakosok minden létező fórumon hangot adnak. Az utcákat, köztereket amellett, hogy szemetesek, hajléktalanok vették birtokba, beruházások, fejlesztések pedig semmilyen szinten nem láthatók.

Még mindig csak tervek születnek

A május 26-ai képviselő-testületi ülésen a helyi Fidesz frakció arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármesteri ciklus felén bőven túl vagyunk és még mindig csak tervezgetnek, koncepciókat gyártanak. Ami kézzelfogható beruházás el tudott indulni, az is az előző, polgári városvezetésekhez köthető: úgy, mint a Blaha Lujza tér, amelynek forrásáról Tarlós István állapodott meg a kormánnyal, a Somogyi Béla utca, amely eredetileg a Blaha-projekt része lett volna, vagy a Déri Miksa utca felújítása, amelynek pályázatát Sára Botond idejében nyerte a kerület.

Rekord mértékben folyik az ingatlanvagyon kiárusítása

Egry Attila (Fidesz-KDNP) képviselő szerint a 2021-es évben a baloldali városvezetésnek sikerült egyhelyben futni.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

5 milliárd feletti pénzzel fordult a kerület az idei évre, és ezt nem sikerült az emberekre fordítani, nem sikerült a köztereket megújítani, a kerületiek életét javítani. „Itt áll a kincstárban a lóvé, csak az embereknek nem sikerül odaadni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben viszont sikerült rekord mértékben kiárusítani az önkormányzati ingatlanvagyont.

Pikó: a tartalékra is tartalékot képeztünk

Pikó András beismerte, hogy túl óvatosak voltak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Szavai szerint: a tartalékra is tartalékot képeztek, ami azzal járt, hogy a beruházások csúsznak.

„Utólag én is azt gondolom, ha bátrabbak vagyunk, láthattuk volna, hogy nem lesz annyira súlyos a helyzet”

– magyarázta a polgármester, aki olyan „nagyívű” fejlesztéseket ígért a jövőre nézve, mint az Orczy úti zebra, a hivatali informatikai rendszer korszerűsítése, vagy az Alföldi-Népszínház utca csomópontjának rendezése.

Fidesz: költsék a pénzt a józsefvárosiakra

A kasszában csak értéktelenedő forintok józsefvárosi lakosokra költésére Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakció nevében tett javaslatot.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Egyebek mellett a szociális és egészségügyi dolgozók 13. havi juttatásaira, amit Pikóék vettek el az elmúlt években, új szemetesek kihelyezésére, a társasházak felújításának támogatására, a világos kapualjak pályázatra, út és járdafelújításokra, valamint dolgozói bérek emelésére tett javaslatot, amit viszont a baloldal nemes egyszerűséggel leszavazott.