Ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk Pikó András munkásságáról, előástuk a polgármesteri programot, amelynek első hangsúlyos eleme a köztisztaság. Vitathatatlanul ezen a területen van a legtöbb feladat a hajléktalanellátókkal sűrűn átszőtt kerületben.

Kosz, mocsok mindenütt

Pikó András azt ígérte: kétszeresére növelik az erre fordítható kiadásokat és 300 új szemetest helyeznek ki az utcákra.

Fotó: Hírnyolc

Nos, nemhogy előbbi nem sikerült, de utóbbiak száma jelentősen csökkent. A kerületben a fővárosi szemetesek mintegy felét, 204-et leszereltek. Pikóéknak ugyan sikerült 35 szemetessel kozmetikázni a számokat, de így is mintegy 170 kukával van kevesebb a kerületi utcákon, mint amennyi az előző ciklusban volt.

Emellett azt is ígérték, hogy őrzött, ingyenes köztéri illemhelyeket hoznak létre, de ezen a téren sem sikerült előrelépni. Még azokat is csúszva nyitották meg, ami csaknem készen állt a hivatalba lépésükkor. Kulturált közvécék helyett viszont kihelyeztek néhány mobil vécét a lakosok nagy felháborodására.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Kevesebb közterület-felügyelő, ellehetetlenített polgárőrség

A programban szerepelt, hogy megerősítik a közterület-felügyeletet, ami szintén nem sikerült. Lapunknak kitálalt a közelmúltban egy neve elhallgatását kérő közterület-felügyelő, aki elmondta: korábban sokszor ellenőrizték a fedél nélkülieket, bekísérték őket az ellátókba, de most nem zavarhatják őket. Azt is hozzátette: többen elmentek az állományból, és nem tudják őket pótolni, mert az alacsony bér mellett még eszközöket, ruházatot sem biztosítanak számukra. A cikk megjelenésével sikerült elérni a városvezetésnél, hogy emeljék az illetményüket, illetve megkapják a megfelelő eszközöket. Azt pedig még a polgármester is bevallotta, hogy hárommal kevesebb közterület-felügyelő van az utcákon a két évvel ezelőtti állapothoz képest.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A polgárőrségről ugyan nem nyilatkozott Pikó András a kampányában, mindenesetre a hivatalba lépését követően elvette irodájukat, eszközeiket, támogatásukat, amivel ellehetetlenítette a közbiztonságért cselekvő önkéntesek munkáját.

A polgármester elképzelése volt egy drogambulancia létrehozása is a Teleki téren, ezt azonban lakossági összefogással sikerült megakadályozni.

Kiárusított ingatlanvagyon, lakbéremelés

Ugyancsak kiemelt témája volt Pikó Andrásnak a lakhatás kérdése. Az ígérete az volt, hogy leállítják az önkormányzati lakások privatizálását és megszüntetik a bérlakások vizesedését, dohosodását.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Ehhez képest a kerületi baloldali többség több mint 1,5 milliárd forint értékben adtak el ingatlanokat, köztük mintegy 80 bérlakást dobra vert, a lakások vizesedésének megszüntetésére pedig túl sok lépés nem történt eddig, sőt, egyre több bérház van élhetetlen állapotban.

A társasházak felújítási pályázatát leépítette, a bérlakásokban élők problémáit pedig azzal tetőzné a tervek szerint Pikó András, hogy emelné a lakbéreket, amit a kormány ezirányú tilalma lejár. A pályázatra kiírt lakások többsége pedig milliós felújítási kötelezettséget von maga után, ami egyértelművé teszi, hogy nem a leginkább rászorulóknak kedveznek, mint ahogyan azt korábban ígérték. Eddig polgármesteri vízió maradt a lakásügynökség is, amely önkormányzati és piaci lakásokat alacsonyabb áron kínálna bérleti konstrukcióban. Ennek megvalósításáról továbbra is csak tervek vannak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Zöldítés helyett fakivágásban jeleskedett a baloldal

A polgármesterjelölti programban nagy hangsúlyt kapott a zöldítés is. Merész vállalással évi 5000 négyzetméter zöldfelület létrehozását vállalta Pikó András és csapata, ez azt jelenti, hogy eddig 10.000 négyzetméternyi zöldfelülettel kellett volna bővülnie Józsefvárosnak. Idén nyáron azonban kiderült, hogy ez 10 helyett mindössze 2 ezernél tart, de konkrétummal ezt sem sikerült alátámasztani. Hogy ezt a számot a kivágott fák csökkentik-e vagy sem, azt nem tudni, pedig számos fával lett kevesebb: a Rókus kertben, a Baross utcában, a Blaha Lujza téren, az Orczy téren is felbőgtek az utóbbi időben a láncfűrészek.

Közlekedési káosz szerte a városban

Pikó András győzelme esetére azt ígérte megszüntetik a közlekedési káoszt, amit egyebek mellett kerékpárosokat segítő intézkedésekkel és sétálóutcákkal képzeltek el. A kerékpársávok felfestése azonban nem hozta meg a várt eredményt, a Nagykörúton például állandósultak a dugók, és a helyenként járdára terelt kerékpárosok a gyalogosokat is veszélyeztetik.

Sétálóutcát pedig nem sikerült létrehozni, mindössze a Bérkocsis utca egy rövid szakaszát zárták le egy időre, hozzájárulva ahhoz, hogy a polgármesteri tanácsadó kedvenc kocsmája ki tudjon települni.

Romlott a lakosok biztonságérzete, aki tud, menekül a kerületből

Pikó a kampányában még biztonságos Józsefvárost ígért, azonban a közterület-felügyelet leépítésével, a polgárőrség ellehetetlenítésével és a helyi rendőrség támogatásának csökkenő tendenciája mind-mind oda vezetett, hogy mára már a lakosok kevésbé érzik magukat biztonságban, mint korábban.

Fotó: Hírnyolc

A hajléktalanok számának megemelkedése pedig tovább rontja a szubjektív biztonságérzetet az itt élőkben. Vélhetően ez is hozzájárult, hogy az önkormányzat által rendelt közvélemény-kutatás eredménye az lett, hogy a kerületiek mintegy fele elköltözne Józsefvárosból.

Üres rendelő a Százados negyedben, megfenyegetett háziorvosok

A Pikó-program azt is tartalmazta, hogy többet fordítanak az egészségügyre, ám még azt sem sikerült elérniük, hogy az előző városvezetés által kilobbizott Százados negyedi új gyermekorvosi rendelőbe beköltözzön a gyermekorvos és a védőnő. Sőt, az év elején még meg is fenyegette a háziorvosokat Pikó András. Ami orvosi eszközfejlesztés történt a kerületben az is a kormánynak, illetve az előző polgármestereknek köszönhető, akik elindították a sikeres pályázati folyamatot.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Vitorlások foglalták el a gyermekek strandját

„Ha mi győzünk, több jut a józsefvárosi gyermekekre” – áll a polgármesteri programban. Nos, nemhogy több jutott volna, de Pikó András hivatalba lépését követő első évben a józsefvárosi gyermekek először nem jutottak el nyáron a Balaton-partra, ugyanis 2020-ban nem sikerült megszervezni a táboroztatásukat. Idén is csak akkor kapcsolt a polgármester, amikor a polgári oldal 400 kerületi gyermeknek ingyenesen biztosított egy egyhetes nyaralást a magyar tengernél.

Fotó: Hírnyolc

Nem is beszélve arról, hogy a kerület strandjának előnyeit a családok helyett egy haveri vitorlásklub élvezte, ami meglehetősen furcsa körülmények között nyerte el a bérleti jogot. Az ügyben az önkormányzati cég vezetője bele is bukott.

Bezáratott kulturális, gazdaságélénkítő intézmények

Emellett azt is vállalták, hogy többet fordítanak a helyi gazdaságok segítésére és a kulturális területre. Ennek a mérlege az egyik legszomorúbb. Ezen a téren sikerült bezáratni a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot, a Józsefvárosi Galériát, valamint a Zászlómúzeumot, illetve drasztikusan lecsökkenteni a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Propaganda és átláthatatlanság

Sarkalatos pontja volt Pikó András kommunikációjának az önkormányzati lap, amelyet sikerül olyan formában megreformálnia, hogy az egy baloldali elemző cég szerint is propagandalappá silányult. A Józsefváros Újság egyoldalú polgármesteri szócsővé vált, ahol egy jobboldali képviselővel készült interjút megrövidítettek, átírtak és a polgármester szempontjaival kommentálták. De megszűntették a közéri wifi hálózatot is, holott annak bővítését ígérték.

A legvisszásabb azonban az átlátható önkormányzatra tett vállalása lett Pikó Andrásnak. A politikai kinevezettekkel – mintegy hetven tanácsadó – kitömött önkormányzatban egymást érik a korrupciógyanús és mutyis ügyletek, botrányok, ami miatt már 60 millió forintra bírságolta a Hivatalt a közbeszerzési hatóság.

Nem is csoda, hogy a saját közvélemény-kutatásuk eredménye szerint a lakosok harmada korruptnak tartja a baloldali városvezetést. Sokan azonban nem bírták a polgármester körüli botrányokat – jegyző, aljegyző, kabinetvezető-helyettes – így a távozás mellett döntöttek.

Az egyik baloldali portál az évforduló alkalmából szavazást indított, hogy mennyire elégedettek a lakosok a városvezetéssel. Az eredmény magáért beszél, ugyanis a válaszadók kétharmada egyáltalán nem elégedett. Mondhatni, ők azt várják, hogy a teljes garnitúra kövesse az eddig távozottakat.