A novemberi közmeghallgatáson egy lakos megkérdezte az önkormányzattól, hogy hogyan változott a lakosság száma az elmúlt 3 évben. Mint a válaszból kiderült, míg 2019-ben mintegy 71 ezer személy volt állandó lakosként bejegyezve, mára ez a szám 65 ezerre apadt, azaz mintegy 6 ezer józsefvárosi vándorolt el a kerületből 3 év alatt.

A lakos szerint ez az elvándorlási hullám Pikóéknak köszönhető, és mindenképpen veszteség a kerület szempontjából.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon ez a fogyatkozó tendencia a korábbi évekre is jellemző volt, ezért kikértük a Központi Statisztikai Hivatal népességi adatait 10 évre visszamenőleg. Mint kiderült, az előző önkormányzati ciklusban néhány száz fős eltéréssel, hol csökkent, hol emelkedett, de stabilan 71-72 ezer között mozgott. Ezt a számot sikerült Pikó Andráséknak 65 ezerre leredukálni.

De miért? Közbiztonság? Köztisztaság?

Hogy pontosan mi állhat ennek a hátterében, azt nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy a józsefvárosi baloldal közbiztonság-köztisztasághoz való hozzáállása nem segített.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Emlékezetes, Pikó Andrásék egyik első intézkedése volt lazítani a közbiztonsági szabályozásokon, bűzölgő mobilvécéket helyeztek ki a közterekre, amelyek egyre inkább hasonlítanak a régi nyóckerre. A Teleki térnél drogambulanciát terveztek létesíteni, és az sem segíthetett a lakosokon, hogy megemelték a helyi adókat, illetve fizetőssé tették a parkolást.

Három éve süllyesztőben

Politikai kifizetőhelyek?

Pikó András a választási kampányában még azt ígérte, hogy minden területre több forrás jut, ha hatalomra kerül. Ez azonban többnyire annyiban merült ki, hogy több politikai állás létesült, megháromszorozták az állandó bizottságok számát, és hemzsegnek a Polgármesteri Hivatal háza táján a baloldalhoz köthető személyek, akik busás pénzeket kapnak „tanácsaikért”.

Feltehetően a lakosok nem erre gondoltak, amikor arról beszélt nekik Pikó, hogy több pénz jut mindenre.