Bő két évvel a megválasztása után sem tűnik úgy, hogy Pikó András nagy erőkkel próbálná megvalósítani a kampányában egyik legerőteljesebben hangoztatott ígéretét, az új, kulturált közterületi mellékhelyiségek építését. Emlékezetes, a jelenlegi polgármester – akkor még „civil” aktivistaként és klubrádiós műsorvezetőként – egy 2018-as közmeghallgatáson állt ki a nyitott közvécékért, ám polgármestersége alatt szemmel láthatóan csökkent a téma iránt érzett elköteleződése.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikó András megválasztása óta nem épült új közterületi illemhely

A polgármester sajtófőnökét kérdezte a Hírnyolc, hogy a 2019. évi önkormányzati választást követő időszakban mennyi új nyilvános közvécé épült a kerületben. Békési Zsuzsanna arról tájékoztatott, hogy a Losonci téren és a Horváth Mihály téren 2021. április 6-án nyitottak meg ezek a helyiségek.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Nem véletlen ez a megfogalmazás, hiszen a szóban forgó egységek Sára Botond polgármestersége idején épültek, és a 2019 őszi választásra már javarészt készen voltak. Pikó Andráséknak mégis közel másfél évbe telt, hogy üzembe helyezzék őket.

A Mátyás téri illemhely kapcsán is hangos volt Pikó még „civilként”, aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy nyissák meg a helyiséget, de hatalmi pozícióból már ez sem volt számára olyan fontos. Ez ugyan már megnyitott, de – a tájékoztatás szerint – nem az önkormányzat, hanem a Fővárosi Csatornázási Művek kezelésében és fenntartásában van.

Bűzölgő mobil vécék vannak, újonnan épített illemhely talán lesz

Miután az elmúlt bő két évben egyetlen új nyilvános illemhelyet sem épített a Pikó-féle városvezetés, szerettük volna megtudni, erre sor kerül-e valaha. A polgármester sajtófőnöke szerint a Déri Miksa utca rekonstrukciója kapcsán épülhet meg a baloldal első közterületi mellékhelyisége.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A be nem tartott ígéreteket Pikó András igyekezett látszatintézkedésekkel elfedni. Józsefváros közterein mobil wc-ket helyeztek ki, amelyek nem arattak osztatlan sikert a kerületiek körében. Ezek jelenleg öt közterületen találhatók meg: a Muzsikus Cigányok Parkjánál, a Népszínház-Bacsó Béla utca sarkán, az Orczy, a Kálvária és a Teleki téren. A nem túl higiénikus megoldásról a Hírnyolc olvasói is több ízben kifejtették véleményüket.