Megújult a Nagyvárad téri Református Egyházközség altemploma

Bányai Rudolf | 2020. 09. 21. – 11:54

Összefogással újult meg a Nagyvárad téri Református Egyházközség altemploma, amelyet szeptember 20-án mutatott be Zila Péter lelkész a vasárnapi hálaadó istentiszteletet követően. Az igét Balog Zoltán, a Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora hirdette. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében kiemelte: a hit ereje a nemzeti összetartozás és a megmaradás záloga.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A járványügy előírások betartása mellett hálaadó istentiszteletet tartottak a Nagyvárad téri református templomban, vagy más néven az Emlékezet templomában annak örömére, hogy befejeződött az altemplom felújítása, amely a Miniszterelnökség, – egy 2017-es pályázat révén – a Józsefvárosi Önkormányzat, az Egyházmegye és -kerület, valamint a gyülekezet összefogásának köszönhetően valósult meg.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

Az istentiszteleten részt vett Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Sára Botond kormánymegbízott, korábbi józsefvárosi polgármester, Mező István, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárság hivatalvezetője és Szili-Darók Ildikó alpolgármester.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

90 éves templom

Balog Zoltán református lelkész igehirdetésében a Pál apostol I. Korinthusiakhoz íródott leveléből vett idézetről beszélt. A templom 90 éves történetét Zila Gábor történész idézte fel. Mint mondta: az egyház templomok építésével válaszolt Trianonra. Az Emlékezet templomának alapkövét 90 éve rakták le, az első istentisztelet 85 évvel ezelőtt tartották itt. A templomban helyet kapott az első (később pedig a második) világháborúban elhunyt közösségi tagok névsora.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

3000 magyar templom újult meg

„Az Emlékezet templomában hálád adhatunk azért, hogy magyar nemzet túlélte a rendkívüli próbatételekkel terhes évszázadot és köszönetet mondunk, hogy túlélte a magyar reformátusság, és megerősödött a Nagyvárad téri Református gyülekezet is” – mondta Gulyás Gergely köszöntőjében.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A miniszter hangsúlyozta: a templom története szorosan kapcsolódik az egyik legnagyobb tragédiánkhoz. Trianon után emberfeletti erőfeszítés kellett ahhoz, hogy a sokszor nélkülöző test a lelket részesítse előnyben és templom épüljön a Kárpát-medencéből itt letelepülő magyar református családoknak. „Volt erejük, hogy másfél évtizeddel Trianon után (1935-ben) újra saját templomban állhassanak” – fogalmazott. Az ezt követő száz év bebizonyította, hogy a hit ereje a nemzeti összetartozás és megmaradás záloga – fejtette ki a miniszter.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben nagyjából 3000 magyar templom újult meg. Abban bízunk, hogy nemcsak falak újulnak meg, hanem a közösségek megerősödésének is egy fontos mozzanata – mondta. 1000 esztendővel az államalapítás után, 100 esztendővel Trianon és 30 évvel a rendszerváltás után a magyarságnak ma is van egy fontos küldetése. A magyar reformátusság pedig mindig képes volt hitbeli küldetését úgy beteljesíteni, hogy ezzel a magyar nemzetet is erősítette – tette hozzá a miniszter.

„Ma Magyarországon az egyház és az állam sikeres együttműködése az egyetlen garancia arra, hogy a reményeink szerint a válság végeztével folytatódó gazdasági növekedés nálunk ne istentagadással, saját vallási és kulturális gyökereink megsemmisülésével járjon együtt, hanem hitben való megerősödéssel. A múlt adott, múltunk van akkor is, ha nem emlékezünk rá, de jövőnk csak akkor lesz, ha emlékezetünkben megőrizzük” – fogalmazott Gulyás Gergely.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

Többfunkciós tér

A megújult altemplomban előadásokat-beszélgetéseket, illetve kulturális esteket tartanak, továbbá itt kapott helyet a gyermekmegőrző, ahol ovisoknak szerveznek foglalkozásokat, illetve a baba-mama szoba is. A beruházás mintegy 186 millió forintból valósult meg.