Vaskos salátaelőterjesztés került fel a főváros honlapjára a beruházási és felújítási engedélyezési okmányok III. ütemének jóváhagyása címmel Tüttő Kata főpolgármester-helyettes nevével fémjelezve. A dokumentum sorra veszi a főváros által kezelt utak, közterületek felújítási munkálatait, amelyek a közelmúltban valósultak meg, és azokat is, amelyekre idén, illetve jövőre kerülne sor.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a BKK útfelújítási programjában az Orczy tér, Magdolna utca, Dobozi utca, Baross utcai szervízút felújítása egy projekt alatt futott. Ennek egy kisebb része – így a Baross utcai szervízút, valamint a Magdolna utca egy szakasza – már meg is újult. A hátralévő munkálatok azonban nem fognak megvalósulni, mert a Fővárosi Önkormányzat felülvizsgálta azokat a helyszíneket, ahol a kivitelezés még nem kezdődött el, és úgy döntött, hogy – más címek mellett – ezek is kikerülnek a feladatok közül, azaz a már előkészített projekteket leállítja.

Emellett tervben volt a Baross utca József körút és Orczy tér közötti szakaszának felújítása is, amelynek előkészítése és terveztetése lett leállítva további 16 más fővárosi útszakasszal egyetemben.

Az erről szóló határozatot Karácsony Gergely főpolgármester, mint a Fővárosi Közgyűlés feladatainak – jelen veszélyhelyzetben – egyszemélyi gyakorlója látta el kézjegyével.

Az Orczy-téri tervek

Emlékezetes, az Orczy tér felújítását Tarlós István és Kocsis Máté jelentette be tavalyelőtt nyáron. Az akkori főpolgármester azt mondta: az Orczy tér a XXI. század elvárásai szerint szépül meg és válik a környék központjává. A tervek között volt a zöldterületek arányának növelése, a parkolási felületek rendezése, a Baross utcai vágánymaradványok megszűntetése, a kocsiszín előtti terület rendezése és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása is.

Szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy Pikó András, aki jó viszonyt ápol Karácsony Gergellyel ne tudott volna erről a döntésről, ezért a következő kérdéseket küldtük el neki:

  • Történt-e egyeztetés a Főváros és Józsefáros vezetése között ebben az ügyben?
  • Miért nem akadályozta meg?
  • Biztosít-e forrást a kerület arra, hogy mégis megvalósuljanak a felújítások?

Kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk.